Skip to main content

Γάζα: Ερευνα για τους 115 νεκρούς Παλαιστίνιους ζητεί η διεθνής κοινότητα

REUTERS TV via REUTERS

Για ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προτού αρχίσει το ραμαζάνι 10-11 Μαρτίου κάνει λόγο ο Μπάιντεν

Έρευνα για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, όταν ισραηλινά πυρά και ποδοπάτημα πλήθους στοίχισαν τη ζωή σε 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τη Χαμάς, ζητεί η διεθνής κοινότητα, με παράλληλη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ αναγνώρισε πως υπήρξαν «περιορισμένα», πυρά εναντίον του πλήθους από στρατιώτες που «απειλούνταν» και διαβεβαίωσε ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Οι ΗΠΑ αξίωσαν «απαντήσεις» από την κυβέρνηση  Νετανιάχου, ενώ επιμένουν να καλούν να κλειστεί συμφωνία για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να διενεργηθεί έρευνα και να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε «ανεξάρτητη» και «αποτελεσματική» έρευνα.

Ομάδα του ΟΗΕ, η οποία επισκέφθηκε χθες τραυματίες στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας, διαπίστωσε «μεγάλο αριθμό τραυματισμών από σφαίρες», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ. Πρόσθεσε πως από τους 700 που διακομίστηκαν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, παραμένουν εκεί περίπου 200.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν «τις προσεχείς ημέρες» σε αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, απειλούνται από λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Είπε επίσης πως «ελπίζει» ότι θα υπάρξει νέα ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς προτού αρχίσει το ραμαζάνι, ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη κάνει ρίψεις βοήθειας, ανάμεσά τους η Ιορδανία, με την υποστήριξη άλλων, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Βρετανία, καθώς και η Αίγυπτος, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι ρίψεις από τον αέρα δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», σχολίασε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC).

Ο πόλεμος και οι ελλείψεις έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα παιδιά πέθαναν εξαιτίας «του υποσιτισμού και της αφυδάτωσης» τις τελευταίες ημέρες, τόνισε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί, οι μάχες και οι λεηλασίες καθιστούν τη διανομή βοήθειας στην πράξη αδύνατη.

Τα φορτία με τη βοήθεια, για τη διέλευση των οποίων απαιτείται πράσινο φως από τις αρχές του Ισραήλ, που επιβάλλουν αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ανέλαβε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007, φθάνουν μέσω Αιγύπτου στη Ράφα, αλλά η ποσότητά τους κάθε άλλο παρά αρκεί για να καλυφθούν οι πελώριες ανάγκες.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), μόλις 96 φορτηγά εισέρχονταν κατά μέσον όρο στον θύλακο την ημέρα την περασμένη εβδομάδα. «Πρόκειται για κλάσμα αυτού που χρειάζεται», τόνισε η Σαμάνθα Πάουερ.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προσπαθούν για καιρό να εξασφαλίσουν ανακωχή έξι εβδομάδων, απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, καθώς και την είσοδο μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο. Όμως δεν έχει καταγραφεί απτή πρόοδος ως τώρα.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ακόμη κι αν συμφωνηθεί ανακωχή και απελευθερωθούν όμηροι, ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς.

Επόμενος στόχος του ισραηλινού στρατού αναμένεται να είναι η Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν παγιδευτεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι σε σκηνουπόλεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επιμένει ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ώστε να νικηθεί η Χαμάς στο κατ’ αυτόν «τελευταίο οχυρό» της, λέει πως ακόμη και ενδεχόμενη ανακωχή δεν θα «καθυστερήσει» την επιχείρηση στην πόλη, που βομβαρδίζεται καθημερινά από το Ισραήλ.