Skip to main content

Τζούλιαν Ασάνζ: Η τελευταία ευκαιρία να γλιτώσει την έκδοση στις ΗΠΑ

Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δικαστήριο θα αποφασίσει αν μπορεί να ασκήσει έφεση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκινά μια διήμερη ακροαματική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να είναι η τελευταία του προσπάθεια να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ.

Σε βάρος του Ασάνζ υπάρχουν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία που θέλουν να τον δικάσουν για τη δημοσιοποίηση τεράστιου όγκου διαβαθμισμένων και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ στον ιστότοπό του, WikiLeaks.

Αν η τελική απόφαση είναι εναντίον του Ασάνζ, οι δικηγόροι του σχεδιάζουν να ασκήσουν έφεση, αν και μια ευνοϊκή απόφαση μπορεί να μην έρθει εγκαίρως ούτως ώστε να γλιτώσει την έκδοση.

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος επισύρουν μέγιστη ποινή 175 ετών, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος, όπως δήλωσε η σύζυγός του, Στέλλα, είναι ότι μπορεί να υποστεί μια ακούσια θανατική ποινή αντ’ αυτού.

«Η υγεία του βρίσκεται σε πτώση, σωματικά και ψυχικά», δήλωσε πρόσφατα η Στέλλα Ασάνζ στους δημοσιογράφους. ενώ πρόσθεσε ότι «η ζωή του κινδυνεύει κάθε μέρα που μένει στη φυλακή και αν εκδοθεί, θα πεθάνει».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το BBC, ο Ασάνζ δεν θα παραστεί στο δικαστήριο λόγω ασθένειας, όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του την Τρίτη.

Τον Ιανουάριο του 2021, η βρετανική δικαιοσύνη είχε αρχικά αποφανθεί υπέρ του ιδρυτή του WikiLeaks,  επικαλούμενη τον κίνδυνο αυτοκτονίας, και αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση. Όμως η απόφασή της αυτή ακυρώθηκε.

Assange is facing 175 years in a US prison if the hearing goes against him. EPA/Filip Singer

Η πιο σημαντική υπόθεση για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο

Από τότε που έγινε γνωστό το 2010, το Wikileaks έχει γίνει ένα «αποθήκη» ντοκουμέντων που αποκαλύπτονται από κυβερνητικούς ακόμα και εταιρικούς πληροφοριοδότες.

Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, εργολάβος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, διέρρευσε έγγραφα στο WikiLeaks, αποκαλύπτοντας ότι η NSA είχε εγκαταστήσει ψηφιακές στρόφιγγες στους διακομιστές των παρόχων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φιλτράριζε κρυφά την ιδιωτική αλληλογραφία.

Τρία χρόνια αργότερα, εκατομμύρια έγγραφα διέρρευσαν από την δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca, αποκαλύπτοντας ότι εταιρείες και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δημιουργήσει εταιρείες για να φοροδιαφεύγουν και να κρύβουν χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράνομους σκοπούς.

Παρόλο που η διαρροή συνέβη το 2010, ο Ασάνζ δεν διώχθηκε ποινικά από την τότε κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η δίωξη ήρθε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ οκτώ χρόνια αργότερα.

«Έχει υποφέρει αρκετά»

Εκτός από την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών του Τύπου, οι φίλοι και η οικογένεια του Ασάνζ έχουν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Ασάνζ έχει ήδη περάσει επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο, και από το 2019 βρίσκεται στη φυλακή υψηλής ασφαλείας Belmarsh του Λονδίνου.

Οι σύμμαχοι του Ασάνζ θεωρούν ότι τα 11 χρόνια φυλάκισής αποτελούν αρκετή τιμωρία.

Τέλος, οι ΗΠΑ καταδιώκουν επίσης τον Σνόουντεν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, αλλά επειδή σήμερα είναι Ρώσος πολίτης και ζει στη Ρωσία, προστατεύεται ουσιαστικά από την αμερικανική δίωξη, επειδή η Ρωσία δεν θα τον εκδώσει.