Skip to main content

Σφαγή στην Παπούα – Νέα Γουινέα: 64 νεκροί σε ενέδρα

Φωτογραφία αρχείου: REUTERS/Australian Broadcasting Corporation (ABC)

Οι φυλετικές διαμάχες είναι και πάλι σε έξαρση

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα στην απομακρυσμένη περιοχή Χάιλαντς της Παπούα Νέας Γουινέας.

Τα θύματα δέχθηκαν πυρά και έπεσαν νεκρά κατά τη διάρκεια μιας φυλετικής διαμάχης στην επαρχία Ένγκα το Σαββατοκύριακο, δήλωσε εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας στο BBC.

Η περιοχή των Χάιλαντς παλεύει εδώ και καιρό με τη βία, αλλά αυτές οι μαζικές δολοφονίες πιστεύεται ότι είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Η εισροή παράνομων πυροβόλων όπλων έκανε τις συγκρούσεις πιο θανατηφόρες και πυροδότησε έναν κύκλο βίας.

Η αστυνομία άρχισε να συλλέγει πτώματα στο σημείο κοντά στην πόλη Γουαμπάγκ– περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι.

https://twitter.com/RonEng1ish/status/1759406262813335997

«Αυτή είναι μακράν η πιο φονική επίθεση που έχω δει στην Ένγκα, ίσως και σε όλα τα Χάιλαντς», είπε ο Υπουργός Υποθέσεων της Βασιλικής Αστυνομίας, Τζορτζ Κάκας, σύμφωνα με την Australian Broadcasting Corporation (ABC). «Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, είμαστε όλοι ψυχικά πιεσμένοι. Είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβουμε» τόνισε.

Η αστυνομία έλαβε παραστατικά βίντεο και φωτογραφίες από το σημείο, που δείχνουν πτώματα φορτωμένα σε φορτηγό, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

Στο κόκκινο φυλετικές συγκρούσεις για τη γη

Η κλιμάκωση των φυλετικών συγκρούσεων -συχνά για τη διανομή γης και πλούτου- οδήγησε σε τρίμηνο lockdown στην Ένγκα τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η βία έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο μετά από πλάνα με τρεις νεκρούς άνδρες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ο κυβερνήτης Peter Ipatas είπε ότι υπήρχαν ενδείξεις για νέες μάχες πριν από την ενέδρα, σύμφωνα με το ABC.

Με έως και 17 φυλές να εμπλέκονται στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση, εναπόκειτο τελικά στις δυνάμεις ασφαλείας να διατηρήσουν την ειρήνη, ανέφερε το ABC.

Η κυβέρνηση κήρυξε τον περασμένο μήνα κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μεγάλες ταραχές και λεηλασίες που άφησαν νεκρούς τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

Η Αυστραλία – ένας από τους στενότερους συμμάχους της χώρας – είπε ότι τα νέα για τους φόνους ήταν «πολύ ανησυχητικά».

«Παρέχουμε σημαντική υποστήριξη, ιδιαίτερα για την εκπαίδευση αστυνομικών και για την ασφάλεια στην Παπούα Νέα Γουινέα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Πηγή: BBC