Το χάος και τον τρόμο που βασίλευαν στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όταν μια επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων τους ανάγκασαν να φύγουν, περιέγραψαν σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
«Η κατάσταση ήταν χαοτική, καταστροφική», δήλωσε ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ, γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters.
Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εφόδου χθες, όλο το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτίριο, περιέγραψε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως ένα από τα μέλη της ομάδας αγνοείται.
«Δεν γνωρίζουμε τι του συνέβη… Ανησυχούμε βαθιά για το αν είναι καλά», δήλωσε ο Λόκγιαρ, του οποίου η ΜΚΟ έχει ήδη χάσει πέντε μέλη μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Τις τελευταίες ημέρες σφοδρές μάχες μαίνονται κοντά στο νοσοκομείο, ένα από τα τελευταία μεγάλα νοσοκομειακά ιδρύματα που λειτουργούν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως η επιδρομή έγινε έπειτα από «αξιόπιστες αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών» σύμφωνα με τις οποίες όμηροι που είχαν αιχμαλωτιστεί κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κρατούνταν στο νοσοκομείο.
Όπως είπε το Ισραήλ, στρατιώτες βρήκαν όπλα στο κτιριακό συγκρότημα και συνέλαβαν περισσότερους από «20 τρομοκράτες».
Σύμφωνα με τη Χαμάς, ασθενείς πέθαναν, διότι υπήρξε διακοπή οξυγόνου και ηλεκτρικού ρεύματος μετά την επιδρομή.
Έναν ισχυρισμό που ο Λόκγιαρ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, διότι το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δεν βρίσκεται πλέον εντός του νοσοκομείου.
«Γνωρίζουμε πως άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι», διευκρίνισε ο ίδιος.
Το Ισραήλ κατηγορεί επανειλημμένως τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν τα νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που αρνείται η Χαμάς. Όμως, οι σκηνές χάους στο Νάσερ «σημειώθηκαν επανειλημμένως στη Γάζα τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «συνεργάστηκαν με εννέα νοσοκομεία που χρειάστηκε να εκκενωθούν μέσα σε αυτό το χάος» εξήγησε.
«Την ώρα που οι ανθρωπιστικές ανάγκες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, η δυνατότητα να παράσχουμε περίθαλψη έχει καταρρεύσει», τόνισε.
«Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση βοήθειας», παραδέχθηκε.
«Μια σταγόνα μέσα στον ωκεανό», κατέληξε ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ.