Skip to main content

Ινδονησία: Οι κάλπες «δείχνουν» τον Πραμπόβο νικητή από τον πρώτο γύρο

Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιβλητικό προβάδισμα του υπουργού Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ινδονησία με προσέλευση τουλάχιστον 200 εκατ. ψηφοφόρων ενώ όπως όλα «δείχνουν» ο Υπουργός Άμυνας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, έχει ισχυρό προβάδισμα.

Οι σημερινές εκλογές στην Ινδονησία -για την εκλογή νέου προέδρου- διεξάγονται με πολύ μεγάλη προσέλευση και μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με το CNN.

Τι «δείχουν» οι κάλπες

Σύμφωνα με ανεπίσημες καταμετρήσεις δείχνουν ότι ο υπουργός Άμυνας Πραμπόβο Σουμπιάντο πήρε ένα επιβλητικό προβάδισμα που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε νίκη σε έναν μόνο γύρο, εάν διατηρηθεί.

Ο Πραμπόβο Σουμπιάντο είχε περίπου το 58% των ψήφων σύμφωνα με τέσσερις δημοσκόπους, με βάση τα ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν σε δείγμα εκλογικών τμημάτων σε όλη την επικράτεια.

Ο αριθμός των ψήφων που είχαν καταμετρήσει κυμαινόταν από περίπου 52% έως 67%.

Οι αντίπαλοι

Οι αντίπαλοι Άνις Μπάσβενταν και Γκαντζάρ Πράνοβο είχαν περίπου 25% και 17% αντίστοιχα, σύμφωνα με τους ανεξάρτητους δημοσκόπους που διενεργούσαν “γρήγορες καταμετρήσεις” κατά το κλείσιμο της ψηφοφορίας.

Το επίσημο αποτέλεσμα δεν αναμένεται πριν από αρκετές εβδομάδες μετά την ψηφοφορία.

Η αναμέτρηση φέρνει αντιμέτωπους τους δημοφιλείς πρώην κυβερνήτες Γκαντζάρ και Άνις με τον προεκλογικό επικρατέστερο Πραμπόβο, πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος φοβήθηκε τη δεκαετία του 1990 ως κορυφαίος υπολοχαγός του εκλιπόντος ισχυρού άνδρα της Ινδονησίας Σουχάρτο.

Η Ινδονησία είναι η πολυπληθλέστερη χώρα στην οποία η εκλογική αναμέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια ημέρα.

Μεταξύ αυτών των χωρών οι εκλογές περιελάμβαναν σχεδόν 259.000 υποψηφίους που διεκδικούσαν 20.600 θέσεις σε όλο το αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών, αλλά το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σταθερά στην κούρσα για την αντικατάσταση του προέδρου Τζόκο Γουιντόντο, ανοίγει νέα καρτέλα, η επιρροή του οποίου θα μπορούσε να καθορίσει ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας στον κόσμο.