Skip to main content

Πάολο Μπενάντι: Ο μοναχός «πρωτεργάτης» της ΑΙ στο Βατικανό

EPA/FABIO CIMAGLIA
EPA/FABIO CIMAGLIA

Πώς η Εκκλησία αντιμετωπίζει την τεχνολογία

Ο μοναχός Πάολο Μπενάντι, είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει καλά την τεχνητή νοημοσύνη όσο καλά γνωρίζει τον θεό.

Ο λόγος γίνεται για τον μοναχό, που «ψιθυρίζει» στο αυτί του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ζητώντας «ανθρωποκεντρική» τεχνητή νοημοσύνη που δεν πρέπει να φτάσει σε σημείο να οργιάσει.

Ενώ υπογραμμίζει πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να μας αλλάξει, με τους ανθρώπους να παραχωρούν τη δύναμη της επιλογής σε έναν αλγόριθμο που μας γνωρίζει πολύ καλά.

«Αντιμετωπίζουν την τεχνητή νοημοσύνη σαν χρησμό και ημίθεο»

Ο Μπενάντι δήλωσε στο POLITICO, ότι «μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες της τεχνητής νοημοσύνης  σαν είδωλα, χρησμούς και ημίθεους», ενώ τονίζει ότι «ο κίνδυνος είναι ότι αναθέτουν την κριτική σκέψη και την εξουσία λήψης αποφάσεων σε αυτές τις μηχανές».

Ο 50χρονος μοναχός έχει αφήσει το στίγμα του στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσω στρατηγικών εγγράφων, όπως η Πρόσκληση της Ρώμης για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης, η προσπάθεια της Αγίας Έδρας να καθορίσει τους ηθικούς κανόνες για την αναδυόμενη τεχνολογία.

Αυτό το σύνολο βασικών αρχών – διαφάνεια, ένταξη, λογοδοσία, αμεροληψία, αξιοπιστία, ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής – για τον σχεδιασμό της τεχνητής νοημοσύνης έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και IBM, θρησκευτικών ηγετών σε όλο τον κόσμο, της κυβέρνησης της Ιταλίας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Ρώμη.

Ο μεγάλος κίνδυνος

Η επιρροή του θεολόγου στην πολιτική της Τεχνητής Νοημοσύνης στο υψηλότερο παγκόσμιο -ακόμη και ουράνιο- επίπεδο δείχνει πώς η Εκκλησία, όπως και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, παλεύει με την τεχνολογία. Η συζήτηση γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γεμάτη με προειδοποιήσεις ότι θα εξελιχθεί σε μια μορφή νοήμονος ζωής, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό νέων όπλων ή να εξαλείψει εντελώς την ανθρωπότητα.

Καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT της OpenAI κατακτά τον κόσμο, ο μοναχός ανησυχεί κυρίως για δύο πιθανές συνέπειες.

Πρώτον, ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη, ιδίως όταν ελέγχεται από μονοπώλια των Big Tech, στις θέσεις εργασίας. Το θέμα αυτό συμπεριλήφθηκε επίσης στις προτεραιότητες της Ιταλίας για τη φετινή προεδρία της G7.

Και δεύτερον, ο Μπενάντι ανησυχεί από την προοπτική ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εξαρτηθούν υπερβολικά από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για βασικές επιλογές. «Πρέπει να δώσουμε πίσω στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αποφασίζουν κατά συνείδηση», είπε.

Ο ρόλος του μέντορα

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος, συνεργαζόμενος με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, έχουν συζητήσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για το κοινό καλό.

Η θέση του Πάπα φάνηκε σημαντική σε αυτή τη συζήτηση, με τον πάτερ Μπενάντι να λειτουργεί ως σύμβουλος της Ποντιφικής Ακαδημίας, βοηθώντας στη διευκρίνιση των τεχνικών όρων.

Ο Πάπας, σύμφωνα με τον Μπενάντι, εκφράζει ανησυχίες για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στους ευάλωτους της κοινωνίας, φοβούμενος ότι μπορεί να ενισχύσει ανισότητες και αδικίες.