Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τους προτεινόμενους όρους της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι μια «ολοκληρωτική νίκη» για τη χώρα του είναι εφικτή εντός των επομένων μηνών.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς «δεν οδηγούν πουθενά», ενώ χαρακτήρισε «περίεργα» τα αιτήματά της.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε τους στόχους του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα:
- Καταστροφή της Χαμάς,
- Επιστροφή των ομήρων,
- Διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.
Είπε, επιπλέον, σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι μετά τη Χαν Γιουνίς, ο στρατός του Ισραήλ είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα.
«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος» επέμεινε, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφή μια παράδοση του Ισραήλ στα αιτήματα της Χαμάς.
Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η ήττα της Χαμάς θα είναι η «νίκη για όλο τον ελεύθερο κόσμο» και δεσμεύθηκε ότι η επιστροφή των ομήρων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αυξήσει τις πιθανότητες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.
«Η ‘επόμενη μέρα’ είναι η μέρα μετά τη Χαμάς» πρόσθεσε, λέγοντας μόνο ότι το Ισραήλ μπορεί να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.
Πιέσεις για κατάπαυση πυρός
Νωρίτερα, Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την Πέμπτη επρόκειτο να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και του Κατάρ.
Η Χαμάς συμφώνησε για τη διεξαγωγή των συνομιλιών με το Ισραήλ, με στόχο «την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό του πολέμου και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων», δήλωσε παλαιστινιακή πηγή στο AFP.
Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι το Κάιρο προτρέπει «και τα δύο μέρη να δείξουν την απαραίτητη ευελιξία» για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα.
https://twitter.com/AFP/status/1755247491216232708
Την περασμένη εβδομάδα, πηγή της Χαμάς είπε ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης νέας εκεχειρίας συζητείται παύση έξι εβδομάδων στις μάχες και ανταλλαγή ομήρων – κρατουμένων, καθώς και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.
Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι έλαβε μια «συνολικά θετική» απάντηση από τη Χαμάς σε σχέση με «το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους».
Ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί την πέμπτη του περιοδεία στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου, είπε από την πλευρά του ότι ελπίζει σε μια συμφωνία, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά.
Οι ισραηλινές αρχές θα συζητήσουν αν θα απορρίψουν την πρόταση της Χαμάς κατηγορηματικά ή αν θα ζητήσουν εναλλακτικούς όρους, καθώς ορισμένα από τα αιτήματά της για νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, κατά τα οποία η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός με βάση το οποίο θα σιγήσουν τα όπλα στη Γάζα για 4,5 μήνες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας και θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τέλος στον πόλεμο.