Skip to main content

Ουγγαρία: Η αντιπολίτευση ζητά έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ

REUTERS/Marton Monus/File Photo

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας

Να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου σχετικά με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ζήτησαν κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα στην Συμμαχία των 31 κρατών μελών που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20 μήνες μετά το αίτημα της Στοκχόλμης, το οποίο κατέθεσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Το αίτημά μας (για έκτακτη συνεδρίαση) έχει σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής… Τώρα το ερώτημα είναι αν 135 βουλευτές θα είναι αρκετά γενναίοι για να εμφανιστούν», δήλωσε στο Reuters η Ζίτα Γκουρμάι, βουλεύτρια της αντιπολίτευσης.

Η Γκουρμάι αναφερόταν στο αν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Fidesz και του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Χριστιανοδημοκρατών, θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος, κάτι που θα ενίσχυε τις πιθανότητες του να προχωρήσει η διαδικασία για την ουγγρική επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας, που θα οδηγήσει και στην επίσημη ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας με την πρώτη ευκαιρία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Λάζλο Κόβερ ανέφερε ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάποια έκτακτη κίνηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης για μια έκτακτη συνεδρίαση είναι πιθανό να αποτύχουν.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτή την περίοδο, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε την περασμένη Παρασκευή ότι αναμένει η ουγγρική Βουλή να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας και της Ουγγαρίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters