Skip to main content

«Καθ’ οδόν για να ανατινάξω το αεροπλάνο»: Το σχόλιο που μπορεί να στοιχίσει 120.000 δολ. σε επιβάτη της easyJet

Το μήνυμα ενός 18χρονου Βρετανού σήμανε το συναγερμό στις ισπανικές αρχές με αποτέλεσμα να σηκώσουν δύο μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν την πτήση

Ο Aditya Verma στο δρόμο του για το ισπανικό νησί της Μενόρκα, τον Ιούλιο του 2022, έκανε μία χιουμοριστική δήλωση στο Snapchat που μπορεί να του στοιχίσει σήμερα έως και 120.000 δολάρια.

Προτού αναχωρήσει με τους φίλους του από το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, ο 18χρονος τότε Verma έγραψε σε μήνυμα προς ένα φίλο του: «Είμαι καθ’ οδόν για να ανατινάξω το αεροπλάνο (είμαι μέλος των Ταλιμπάν)».

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου αλίευσαν το μήνυμά του, ειδοποιώντας τις ισπανικές αρχές όσο ακόμα βρισκόταν στον αέρα το αεροσκάφος της easyJet, στο οποίο επέβαινε ο Verma.

Η προειδοποίηση σήμανε το συναγερμό, με την ισπανική αεροπορία να επιστρατεύει δύο μαχητικά αεροσκάφη F-18 για να συνοδεύσουν το αεροσκάφος. Το ένα μαχητικό συνόδευσε το αεροπλάνο μέχρι την προσγείωσή του στη Μενόρκα, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα στο εσωτερικό του.

Μετά το περιστατικό, ο Verma συνελήφθη και έμεινε υπό κράτηση σε αστυνομικό κελί για δύο ημέρες. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και σήμερα δικάζεται η υπόθεσή του σε δικαστήριο της Ισπανίας. Κατηγορείται για διατάραξη δημόσιας τάξης. Εάν κριθεί ένοχος, θα κληθεί να πληρώσει πάνω από 120.000 δολάρια. Περίπου 103.000 δολάρια από αυτό το ποσό αφορά το ισπανικό υπουργείο Άμυνας για το κόστος κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προκαλέσει πρόβλημα.  Φέρεται μάλιστα να είπε στο δικαστήριο ότι αρχικά νόμιζε ότι τα μαχητικά συνόδευαν το αεροπλάνο στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης που σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο δικηγόρος πάντως είπε στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για ένα «κακό αστείο», αλλά τόνισε ότι το μήνυμα ήταν ιδιωτικό και απευθυνόταν προς φίλους του. «Δεν έβαλε το μήνυμά του στο Facebook ούτε το διαφήμισε. Αυτό που έκανε ισοδυναμούσε με ένα αστείο μέσα σε ένα αυτοκίνητο με φίλους», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Telegraph.