Skip to main content

«Στείλτε πίσω τους συζύγους μας»: Σπάνια διαμαρτυρία γυναικών στη Ρωσία

Οι γυναίκες γνωρίστηκαν μέσω των social media και έχουν δημιουργήσει μια ομάδα

Δημόσια κριτική στις ρωσικές αρχές ασκεί μία ομάδα γυναικών στη Μόσχα, σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται ασυνήθιστη. Πρόκειται για μία ομάδα γυναικών, οι σύζυγοι των οποίων βρίσκονται μεταξύ των 300.000 εφέδρων που επιστράτευσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2022.

«Πότε θα θεωρηθεί ότι οι σύζυγοί μας έχουν εκπληρώσει το στρατιωτικό τους καθήκον;» διερωτάται μία εκ των γυναικών, η Μαρία, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας: «Όταν θα τους φέρουν πίσω χωρίς χέρια και πόδια; […] Ή πρέπει να περιμένουμε να τους σταλούν πίσω σε φέρετρα;».

Οι γυναίκες γνωρίστηκαν μέσω των social media και έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται «The Way Home». Έχουν διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο και κάποιες τάσσονται υπέρ του. Ωστόσο, εμφανίζονται δύσπιστες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Κρεμλίνου.

Αυτό που φαίνεται να τις ενώνει είναι η πεποίθηση ότι οι σύζυγοί τους έχουν κάνει ό,τι τους αναλογεί και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Είναι μια άποψη που δεν συμμερίζονται οι ρωσικές αρχές.

Στη Ρωσία, η δημόσια κριτική για οτιδήποτε σχετίζεται με τον πόλεμο ενέχει έναν κίνδυνο. Οι περισσότεροι επιλέγουν πολύ προσεκτικά τις λέξεις τους. Γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σειρά από νόμους που ισχύουν τώρα στη Ρωσία για την τιμωρία των διαφωνούντων. Η απογοήτευσή τους, όμως, είναι έκδηλη. «Καταρχήν εμπιστευτήκαμε την κυβέρνησή μας», λέει η Αντονίνα. «Αλλά πρέπει να τους εμπιστευτούμε τώρα; Δεν εμπιστεύομαι κανέναν» επεσήμανε.

Οι γυναίκες που κάνουν εκστρατεία για την επιστροφή των συζύγων, των γιων ή των αδελφών τους έχουν δεχθεί επικρίσεις από διαφορετικές πλευρές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Fontanka, ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος ηγείται της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμας, υποστήριξε ότι το αίτημα για αποστράτευση είναι έργο των «εχθρών [της Ρωσίας]».

Επικαλέστηκε επίσης τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Μπορείτε να φανταστείτε μια αντιπροσωπεία συζύγων να έρχεται στο Κρεμλίνο το φθινόπωρο του 1942 και να λέει στον Στάλιν: “Αφήστε τους άνδρες που κλήθηκαν το 1941 να πάνε σπίτι τους. Πολεμούν ήδη ένα χρόνο”. Κανείς δεν θα σκεφτόταν ποτέ να το κάνει αυτό».

Η Μαρία Αντρέεβα, της οποίας ο σύζυγος και ο ξάδερφός της έχουν σταλεί στην Ουκρανία, βρίσκει τα σχόλια του κ. Καρταπόλοφ προσβλητικά, σύμφωνα με το BBC. «Τολμά να παρομοιάσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τότε ο στόχος της Ρωσίας ήταν η επιβίωση. Είχαμε δεχτεί επίθεση. Υπήρχε πλήρης επιστράτευση και στρατιωτικός νόμος. Είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα».