Skip to main content

Νιου Χαμσάιρ: Η πρώτη μικρή νίκη της Χέιλι έναντι του Τραμπ και η παράδοξη κούρσα των Δημοκρατικών

REUTERS/Faith Ninivaggi
Η μικροσκοπική πόλη Ντίξβιλ Νοτς ανοίγει παραδοσιακά τη διαδικασία της ψηφοφορίας στις προκριματικές του Νιου Χαμσάιρ

Στις προκριματικές της Άιοβα ο Τραμπ είχε θριαμβεύσει με διαφορά άνω των 30 μονάδων έναντι των αντιπάλων του - Μπορεί η Χέιλι να κάνει την ανατροπή;

Οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ, που συνηθίζουν να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα και να εκπλήσσουν δημοσκόπους και αναλυτές, οδεύουν σήμερα στις προκριματικές κάλπες για να πουν εάν η Νίκι Χέιλι έχει καποιες πιθανότητες να φρενάρει την ορμητική πορεία του Ντόναλντ Τραμπ προς το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές. Προκριματικές είναι σε εξέλιξη και στο κόμμα των Δημοκρατικών, χωρίς το όνομα του Τζο Μπάιντεν να βρίσκεται στα ψηφοδέλτια.

Στην μικρή πόλη του Ντίξβιλ Νοτς, όπου η ψηφοφορία αρχίζει παραδοσιακά τα μεσάνυχτα, η Νίκι Χέιλι βγαίνει με μικρή διαφορά νικήτρια έναντι του Τραμπ. Το τι θα γίνει στην υπόλοιπη πολιτεία μένει βεβαίως να φανεί. Να θυμίσουμε ότι στις προκριματικές της Άιοβα ο Τραμπ θριάμβευσε με διαφορά άνω των 30 μονάδων έναντι των αντιπάλων του. Οι σημερινές προκριματικές ωστόσο θεωρούνται καθοριστικής σημασίας αφού η ιστορία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δείχνει, σύμφωνα με τη Wall Street Journal,  ότι αυτός που κερδίζει στο Νιου Χαμσάιρ, είναι συνήθως και αυτός που εξασφαλίζει τελικά το χρίσμα.

Ντιν Φίλιπς κατά Μπάιντεν

Στην κούρσα των Δημοκρατικών ο Ντιν Φίλιπς, ο οποίος προειδοποιεί ότι με τον Τζο Μπάιντεν το κόμμα «υπνοβατεί προς την καταστροφή», επιχειρεί να πετύχει μία συμβολική νίκη στο Νιου Χαμσάιρ. Το όνομα του προέδρου Μπάιντεν δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια λόγω διαφορών που είχε το κόμμα με τους τοπικούς αντιπροσώπους για τη διαδικασία. Ωστόσο οι υποστηρικτές του Μπάιντεν έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στη διαδικασία να να γράφουν το όνομα του νυν προέδρου.

Προς το παρόν ο Φίλιπς  δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους ψηφοφόρους. Ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί χλευάζουν την προσπάθεια του ως κίνηση ματαιοδοξίας, ο ίδιος επιμένει ότι είναι ακριβώς το αντίθετο. Ο λόγος που μπαίνει στην κούρσα είναι γιατί κανείς άλλος δεν το κάνει παρά το γεγονός ότι η χώρα δείχνει ξεκάθαρα πως δεν θέλει δεύτερη θητεία Μπάιντεν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα ποιος είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής που τα βάζει με τον Μπάιντεν.