Skip to main content

Ισημερινός: 68 συλλήψεις ατόμων που προσπάθησαν να καταλάβουν νοσοκομείο

REUTERS/Vicente Gaibor del Pino

Η χώρα έχει βυθιστεί σε κρίση μετά από χρόνια δράσης των διεθνών καρτέλ που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της χώρας για να μεταφέρουν ναρκωτικά

Η αστυνομία του Ισημερινού συνέλαβε την Κυριακή  68 άτομα που προσπάθησαν να καταλάβουν ένα νοσοκομείο στα νοτιοδυτικά της χώρας εν μέσω «πολέμου» που διεξάγεται μεταξύ των συμμοριών ναρκωτικών και των δυνάμεων ασφαλείας.

«Εξουδετερώσαμε φερόμενους ως τρομοκράτες που αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον έλεγχο των εγκαταστάσεων σε νοσοκομείο της Γιαγουάτσι», στην επαρχία Γουάγιας (νοτιοδυτικά), ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) η αστυνομία του Ισημερινού.

Οι συλληφθέντες πιστεύεται ότι προσπαθούσαν να σώσουν έναν συνάδελφο που είχε τραυματισμένο λίγες ώρες νωρίτερα, πρόσθεσε.

Στην επιχείρηση, κατασχέθηκαν πυροβόλα όπλα και ναρκωτικά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε παράνομο «κέντρο επανεκπαίδευσης» που στέγαζε κέντρο διοίκησης συμμοριών και οίκο ανοχής, όπου «κρύβονταν» πολλά φερόμενα μέλη συμμορίας.

Οι αρχές έκλεισαν πρόσφατα διάφορα τέτοια «κέντρα», στην πράξη μυστικά νοσοκομεία συμμοριών, που πάντως, λένε οι αρχές, δεν έχουν στη διάθεσή τους τον ιατρικό εξοπλισμό που θα απαιτείτο για να προσφερθεί πραγματικά περίθαλψη.

Ο στρατός του Ισημερινού από την πλευρά του ανακοίνωσε χθες, και αυτός μέσω X, πως κατασχέθηκαν κάπου 10 τόνοι κοκαΐνης κοντά στην πόλη Βίντσες, στην επαρχία Λος Ρίος (δυτικά).

Η «έκρηξη» βίας

Ο Ισημερινός έχει βυθιστεί σε κρίση μετά από χρόνια δράσης των διεθνών καρτέλ που χρησιμοποιούν τα λιμάνια της χώρας για να μεταφέρουν ναρκωτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μετά από μια πρόσφατη έκρηξη βίας που πυροδότησε η απόδραση από τη φυλακή του Αντόλφο Ματσίας,  βασιλιά των ναρκωτικών γνωστού ως «Φίτο», ο πρόεδρος της χώρας Ντανιέλ Νομπόα έθεσε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κήρυξε τον «πόλεμο» κατά των συμμοριών.

Τα καρτέλ ναρκωτικών αντέδρασαν γρήγορα, απειλώντας να εκτελέσουν πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας και κρατώντας όμηρους δεκάδες αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφότου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπάρχουν περίπου 20 εγκληματικές ομάδες στη χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, με μέλη που πιστεύεται ότι ξεπερνούν τις 20.000.

Την περασμένη Τετάρτη, ο εισαγγελέας Σέσαρ Σουάρες, ειδικευμένος σε υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, ο οποίος προΐστατο της έρευνας για τη θεαματική επίθεση που σημειώθηκε σε απευθείας μετάδοση στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TC από μασκοφόρους ένοπλους, που έθεσαν προσωρινά υπό ομηρία δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους προτού οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επέμβουν και τους απελευθερώσουν, συλλαμβάνοντας 13 δράστες, δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Δημοσιεύματα την Κυριακή ανέφεραν ότι ο δολοφονημένος εισαγγελέας, αναζητούσε επίσης τα μέλη της οικογένειας του φυγόδικου «Φίτο», τα οποία συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Αργεντινή και στάλθηκαν πίσω στην πατρίδα τους.

Η σύνοδος των κρατών μελών της Κοινότητας Εθνών των Άνδεων

Χθες, διεξήχθη στην περουβιανή πρωτεύουσα Λίμα κατεπείγουσα σύνοδος των κρατών μελών της Κοινότητας Εθνών των Άνδεων (CAN) αφιερωμένη στον Ισημερινό, που πλήττεται όσο ποτέ από τη βία που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Μετά τη σύνοδο αυτή, η Κολομβία, το Περού, η Βολιβία κι ο Ισημερινός ανακοίνωσαν τη δημιουργία «δικτύου για την ασφάλεια» στις Άνδεις, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό το δίκτυο θα εγγυάται την ανταλλαγή πληροφοριών «24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», σχετικά «με τη δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων που έχουν δράσει, ή μπορεί να δράσουν σε διεθνική κλίμακα», ανέφεραν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας της CAN.

«Γράψαμε ιστορία, γράψαμε νέο κεφάλαιο στην CAN», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Γκαμπριέλα Σόμερσφελντ. «Ο φόβος παραλύει τις χώρες», συνέχισε. «Έχουμε διαπιστώσει πως ο φόβος προκαλεί παράλυση στον Ισημερινό, παραλύει τις επενδύσεις, αυξάνει την ανεργία και τη μετανάστευση».