Skip to main content

Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ στη «Ν»: Υπό συνθήκες μπορεί η ΕΕ να περάσει από την ομοφωνία, στην ειδική πλειοψηφία

S&D
«Το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε φρένο στην ακροδεξιά»

«Ο Όρμπαν δεν συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους της ΕΕ»

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Επί τάπητος θέτει το θέμα της αρνησικυρίας (βέτο) εντός της ΕΕ με αφορμή και την στάση της Ουγγαρίας στο θέμα της Ουκρανίας, σε αποκλειστική συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική, η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ.

Η κ. Ιράτσε Γκαρθία, απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς, εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών, αφήνοντας όμως σαφείς αιχμές εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), «για παραβίαση του cordon sanitaire απέναντι στην ακροδεξιά».

Η Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ είναι επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών από το 2019. Είναι Ευρωβουλευτής από το 2004, ενώ την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε βουλευτής του ισπανικού κοινοβουλίου με το PSOE (Σοσιαλιστές).

Είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και συγκεκριμένα τη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφορικά με τις συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα μετέχει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές με τους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και όχι με την Αριστερά, η κ. Γκαρθία Πέρεθ είχε απαντήσει πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει πού βρίσκεται και πού θέλει να ανήκει μετά τις Ευρωεκλογές» και ότι «εμείς εκπροσωπούμαστε στην Ελλάδα, από ένα σπουδαίο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κυρία πρόεδρε, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου;

Είναι αλήθεια ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη και ότι διακυβεύονται πολλά στις εκλογές του Ιουνίου. Από τη μία πλευρά, το διεθνές πλαίσιο είναι περίπλοκο, με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και πλέον και με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ταυτόχρονα υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και όλα αυτά πρέπει να επιλυθούν με γνώμονα τον άνθρωπο.  Οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουν να είμαστε ενωμένοι για να λύσουμε τα προβλήματά τους. Αυτό είναι που θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε στην εκστρατεία, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν το όραμα και την αποφασιστικότητα να εργαστούν για να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή.

Βλέπουμε μια άνοδο της ακροδεξιάς, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν να ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στο φαινόμενο αυτό;

Το πιο σημαντικό είναι να βάλουμε φρένο στην ακροδεξιά, της οποίας τα λαϊκιστικά μηνύματα και η παραπληροφόρηση κερδίζουν έδαφος.

Εμείς, στη Σοσιαλδημοκρατία, ήμασταν πάντα ανοιχτοί στο να συνεργαστούμε με όλες τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες, με όλους εκείνους που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της.

Μέχρι τώρα, το ΕΛΚ ήταν σε αυτή την κινητήρια συμμαχία της Ένωσης. Πέρα από τις ιδεολογικές μας διαφορές, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι ήταν στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας για να λειτουργήσουν οι θεσμοί, να εργαστούν για το κοινό καλό.

Στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου υπήρχε ένα  “cordon sanitaire” όλων των πολιτικών δυνάμεων – ΕΛΚ, SD, Renew, Πράσινοι, Αριστερά…) ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλά το ΕΛΚ έσπασε αυτήν την πολιτική. Ας ελπίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα αποστασιοποιηθεί από την ακροδεξιά.

 

 

Η Ισπανία ασκούσε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προηγούμενο εξάμηνο και η ΕΕ κατέληξε στη γνωστή συμφωνία για το μεταναστευτικό. Είστε ικανοποιημένοι στο S&D με τη συμφωνία; Ανησυχείτε για το ότι η Ουγγαρία θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ από τον Ιούνιο και μετά;

Ήταν πραγματικά επείγον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τη μετανάστευση, διότι το προηγούμενο status quo δεν μπορούσε να συνεχιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ισορροπίες στο Συμβούλιο, επιτεύχθηκε μια καλή συμφωνία, η οποία αποτελεί τη βάση για ένα σύστημα υποχρεωτικής αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη για τους ανθρώπους που έρχονται στην ΕΕ αναζητώντας προστασία.

 

Ο κ. Σαρλ Μισέλ παραιτείται από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Βίκτορ Όρμπαν ενδέχεται να αναλάβει. Μπορεί αυτό να αλλάξει τις ισορροπίες εντός της ΕΕ;

Σέβομαι την απόφαση του Σαρλ Μισέλ και του κόμματός του. Το σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η προεδρία του Συμβουλίου για μερικούς πολύ σημαντικούς μήνες. Το Συμβούλιο έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να διαχειριστεί αυτούς τους μήνες που έρχονται και πρέπει να το κάνει για το καλό της Ένωσης στο σύνολό της.

Η ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου δεν θα αλλάξει τις ισορροπίες, αλλά θα απαιτηθεί επιπλέον προσπάθεια για να προχωρήσουν οι πολιτικές της Ένωσης. Ο κ. Όρμπαν έχει δείξει ότι δεν συμμερίζεται τις αξίες και τους στόχους μας, και αυτό είναι σίγουρα ένα πρόβλημα.

Μετά τα όσα συνέβησαν, για παράδειγμα, με τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στην ΕΕ, μπορεί να τεθεί ζήτημα ώστε να καταργηθεί το δικαίωμα του βέτο;

Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι πρέπει να ξεπερνάμε το δικαίωμα του βέτο. Οι υπόλοιπες 26 χώρες δεν μπορούν να μπλοκάρονται από τον εκβιασμό ενός μέλους, το οποίο δεν επιδιώκει το κοινό συμφέρον.

Γι’ αυτό, ως πρώτο βήμα θα ζητήσουμε να υπαχθεί η Ουγγαρία στο άρθρο 7.2 της Συνθήκης, το οποίο συνεπάγεται την αναστολή του δικαιώματος ψήφου, και μεσοπρόθεσμα επιμένουμε στην ανάγκη αλλαγής των συνθηκών ώστε να διευκολυνθεί η λήψη αποφάσεων σε σημαντικούς τομείς, περνώντας από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία.