Skip to main content

Βόρεια Κορέα: Βίντεο με έφηβους που καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα επειδή παρακολούθησαν K-dramas

Πλάνο από το βίντεο του BBC

Το βίντεο φέρεται να διανεμήθηκε στη Βόρεια Κορέα για ιδεολογική εκπαίδευση

Βίντεο που δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο BBC δείχνει δύο έφηβους στη Βόρεια Κορέα να καταδικάζονται σε 12 χρόνια σκληρής εργασίας επειδή παρακολούθησαν K-dramas (δραματικές σειρές που προβάλλονται στην τηλεόραση της Νότιας Κορέας).

Σημειώνεται ότι στη Βόρεια Κορέα είναι απαγορευμένη η ψυχαγωγία που προέρχεται από τη Νότια Κορέα. Η απαγόρευση αφορά και τα τηλεοπτικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, κάποιοι είναι διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την αυστηρή τιμωρία που συνεπάγεται το αδίκημα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα K-dramas, τα οποία έχουν τεράστιο κοινό παγκοσμίως.

Το βίντεο, το οποίο φαίνεται να έχει γυριστεί το 2022, δείχνει δύο 16χρονα αγόρια με χειροπέδες μπροστά σε εκατοντάδες μαθητές σε ένα στάδιο. Διακρίνονται ένστολοι αξιωματικοί να επιπλήττουν τα αγόρια επειδή δεν «σκέφτονται τα λάθη τους».

Σπανίως φτάνει στον υπόλοιπο κόσμο οπτικοακουστικό υλικό από την ζωή στη Βόρεια Κορέα καθώς η χώρα απαγορεύει τη διαρροή φωτογραφιών, βίντεο και άλλων αποδεικτικών στοιχείων. Το συγκεκριμένο βίντεο δόθηκε στο BBC από το South and North Development (Sand), ένα ερευνητικό ινστιτούτο που συνεργάζεται με αποστάτες από την χώρα.

Όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, το βίντεο υποδηλώνει ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν πιο αυστηρά  περιστατικά τέτοιου είδους και φέρεται να διανεμήθηκε στη Βόρεια Κορέα για ιδεολογική εκπαίδευση και για να προειδοποιήσει τους πολίτες να μην παρακολουθούν «παρακμιακές ηχογραφήσεις».

Στο βίντεο ακούγεται μια αφήγηση που επαναλαμβάνει την κρατική προπαγάνδα. «Η κουλτούρα του σάπιου καθεστώτος μαριονέτας έχει εξαπλωθεί ακόμη και στους εφήβους», αναφέρει ο αφηγητής, σε μια προφανή αναφορά στη Νότια Κορέα. «Είναι μόλις 16 ετών, αλλά κατέστρεψαν το μέλλον τους», προσθέτει.

Στο παρελθόν, οι ανήλικοι που παραβίαζαν το νόμο με αυτόν τον τρόπο στέλνονταν σε στρατόπεδα εργασίας νέων αντί να φυλακίζονται και η τιμωρία ήταν συνήθως μικρότερη από πέντε χρόνια. Το 2020, ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ θέσπισε νόμο που καθιστά την παρακολούθηση ή τη διανομή νοτιοκορεατικής ψυχαγωγίας τιμωρούμενη με θάνατο.