Skip to main content

Γάζα: Τι σημαίνει για το μέλλον του πολέμου η μερική απόσυρση στρατευμάτων του Ισραήλ

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόσυρση στρατευμάτων του Ισραήλ στη διάρκεια των σχεδόν τριών μηνών που διεξάγεται ο πόλεμος

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χιλιάδες στρατιώτες που συμμετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας θα επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία ενώ έφεδροι, από τουλάχιστον δύο ταξιαρχίες, θα επιστρέψουν στις οικογένειες και τις δουλειές τους αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, στρατιώτες που ανήκουν σε άλλες τρεις ταξιαρχίες θα επιστρέψουν στην προγραμματισμένη τους εκπαίδευση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόσυρση στρατευμάτων του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα στη διάρκεια των σχεδόν τριών μηνών που διεξάγεται ο πόλεμός του εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς.

Τι σημαίνει όμως αυτή η απόφαση για το μέλλον του πολέμου στη Γάζα;

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «αυτή η κίνηση αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα «οικονομικά βάρη», τα οποία είναι πιθανότατα μια αναφορά στις αρνητικές εγχώριες οικονομικές ειδήσεις το τελευταίο διάστημα:

  • Το Taub Centre for Social Policy Studies ανέφερε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι η ισραηλινή οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα συρρίκνωσης 2% αυτό το τρίμηνο λόγω των εφέδρων που αφήνουν τις δουλειές τους για να πολεμήσουν στον πόλεμο και άλλες αρνητικές επιπτώσεις.
  • Περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού της χώρας – μια αύξηση περίπου 17% εκατό μετά από τις επιθέσεις της Χαμάς – εξαφανίστηκε από την αγορά εργασίας τον Οκτώβριο, καθώς περίπου 9.000 άτομα είτε κλήθηκαν να πολεμήσουν είτε έμειναν σπίτι για να φροντίσουν παιδιά που δεν πήγαιναν στα σχολεία ή εκτοπίστηκαν λόγω σωματικής βλάβης που επηρεάζει την εργασία.

Παράλληλα, η απόσυρση θα επιτρέψει να συγκεντρωθούν δυνάμεις για τις επερχόμενες δραστηριότητες το νέο έτος, καθώς οι μάχες θα συνεχιστούν και οι υπηρεσίες τους θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες».

«Αυτές οι προσαρμογές στοχεύουν να εξασφαλίσουν αποτελεσματικό σχεδιασμό και προετοιμασία για τη συνέχιση των επιχειρήσεων το 2024. Ο ισραηλινός στρατός αναγνωρίζει την ανάγκη να προγραμματίσει εκ των προτέρων τα βήματά του, προβλέποντας πρόσθετες εργασίες και πολεμικές συγκρούσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», εξήγησε στο Newsweek εκπρόσωπος του στρατού της χώρας.

Το Ισραήλ φαίνεται να προετοιμάζεται για μια νέα φάση στον πόλεμο, με πιο στοχευμένες επιχειρήσεις, όπως υποδεικνύουν οι δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων. «Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και θα περιλαμβάνει μεγάλες αποστολές εκκαθάρισης των τρομοκρατών», όπως το έθεσε χθες αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αποχώρηση των στρατευμάτων εκτιμάται ότι θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί την έναρξη μιας διαφορετική πορείας δράσης πέρα ​​από τη Χαμάς και εκτός των ορίων της Λωρίδας της Γάζας. Με την αποχώρηση δηλαδή στρατευμάτων από τη Γάζα θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, στην περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος συμπεριλαμβάνοντας τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι με το ένα πόδι μέσα στη σύγκρουση.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Χεζμπολάχ είχε εμπλοκή στις συγκρούσεις πραγματοποιώντας επιθέσεις στα βόρεια σύνορα της χώρας. Το Ισραήλ πλέον προειδοποιεί ότι η χώρα θα μπορούσε να αναλάβει δράση σε ένα δεύτερο μέτωπο του πολέμου.

Πάντως για κάποιους η απόσυρση είναι αποτέλεσμα της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ για να περιορίσει τις απώλειες στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Ντάνι Ντάνον, μέλος της Κνεσέτ και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επωμιστούν μέρος της ευθύνης για την ανακοινωθείσα στρατιωτική ανάπτυξη.

«Τα κέρδη του Ισραήλ από τον πόλεμο διακυβεύονται λόγω της πίεσης των ΗΠΑ», δήλωσε στο Newsweek. «Η παράδοση σε αυτή την πίεση δεν προωθεί τους στόχους του πολέμου. Δεν θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων μας ούτε την ήττα της Χαμάς. Εάν η Χαμάς αντιληφθεί ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του ανεξάρτητα, τι κίνητρο έχουν να διαπραγματευτούν;», διερωτήθηκε.