Skip to main content

Τουρκία: Πράσινο φως από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το επόμενο βήμα θα είναι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που αναμένεται να διεξαχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση του ενταξιακού πρωτοκόλλου στο κοινοβούλιο, που αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων – εκτιμάται στις 16 Ιανουαρίου. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησής του από την Εθνοσυνέλευση. Ο Φουάτ Οκτάι, ο επικεφαλής της Επιτροπής δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, ολοκληρώνοντας μία διαδικασία που δοκίμασε τους δεσμούς της Άγκυρας με τους συμμάχους της.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε της ψηφοφορίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, ήγειρε αντιρρήσεις για την εισδοχή της Σουηδίας κατηγορώντας την Στοκχόλμη ότι στηρίζει ομάδες που η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, που όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία. «Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».