Skip to main content

Αλβανία: Άρση της ασυλίας του Μπερίσα που καλεί σε «ανυπακοή στο καθεστώς Ράμα»

REUTERS/Florion Goga

Κατηγορείται για διαφθορά

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας υπερψήφισε το αίτημα της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, SPAK, για άρση της ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

Συνολικά, 75 βουλευτές ψήφισαν υπέρ – 140 συνολικά τα μέλη της Συνέλευσης. Από αυτούς, οι 73 προέρχονταν από την ομάδα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, συν δύο Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές. Οι βουλευτές της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

Τη Δευτέρα, η επιτροπή εντολών του κοινοβουλίου αποφάσισε να «χορηγήσει εξουσιοδότηση για τη στέρηση της ελευθερίας και σύλληψη του βουλευτή Μπερίσα», με έξι ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή.

Οι εισαγγελείς του SPAK  θα μπορούσαν να ζητήσουν την κράτηση του Μπερίσα στη φυλακή ή τον κατ’ οίκον περιορισμό. «Ζητήσαμε άδεια και για τα δύο», είπε ο εισαγγελέας του SPAK Arben Kraja.

Με το άκουσμα της απόφασης οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναποδογύρισαν έδρανα, άναψαν καπνογόνα και φώναζαν συνθήματα.

Ο Μπερίσα, κυρίαρχη πολιτική προσωπικότητα στην Αλβανία μετά την πτώση του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ξανά στη δεκαετία του 2000, κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο μαζί με τον γαμπρό του για «παθητική διαφθορά» που χρονολογείται από το 2008.

Ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα πολιτικής βεντέτας, ο Μπερίσα έκτοτε αγνοεί επιδεικτι΄κα ένα μέτρο που του απαιτεί να παρουσιάζεται στην αστυνομία δύο φορές το μήνα.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μπερίσα προέρχονται από μια αλλαγή νομοθεσίας από την τότε κυβέρνησή του το 2008 για να επιτραπεί η ιδιωτικοποίηση αθλητικών εγκαταστάσεων που απαλλοτριώθηκαν υπό τον κομμουνισμό.

Ο Μπερίσα κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι ενεργούσαν υπό τις εντολές του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του οποίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μεγάλος αντίπαλος του Δημοκρατικού Κόμματος που κάποτε ηγούνταν από τον Μπερίσα.

Κάλεσε δε σε «ανυπακοή στο καθεστώς Ράμα» και διαδηλώσεις.

Εάν κριθεί ένοχος, ο Μπερίσα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τέσσερα έως 12 χρόνια.

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τον Μπερίσα για εμπλοκή σε «σημαντική διαφθορά» και δήλωσαν ότι δεν δικαιούται πλέον να εισέλθει στη χώρα.