Skip to main content

«Παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της «πλουσιότερης γυναίκας της Αφρικής»

Η ίδια κάνει λόγο για «πολιτική βεντέτα»

Τη δικαστική διαμάχη προκειμένου να αποτρέψει το «πάγωμα» των περιουσιακών της στοιχείων έχασε μια δισεκατομμυριούχους από την Ανγκόλα, η οποία είχε περιγραφεί στο παρελθόν ως η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής.

Σε βάρος της 50χρονης Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην προέδρου της Ανγκόλας, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, υπεβλήθη μήνυση από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Unitel.

Μέσω της μήνυσης, η εταιρεία διεκδικεί αποζημίωση ύψους περίπου 670 εκατ. ευρώ, για οικονομικές αποφάσεις που έλαβε η κ. Ντος Σάντος κατά τη διάρκεια της θητείας της ως διευθύντρια της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η κ. Ντος Σάντος κάνει λόγο για «πολιτική βεντέτα».

Οι επικριτές της κ. Ντος Σάντος ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησε τη θέση επιρροής της στην Ανγκόλα και την εμπλοκή της σε μεγάλες εταιρείες για να πλουτίσει σε βάρος του κράτους – ισχυρισμούς που η ίδια έχει διαψεύσει εντόνως.

Ο πατέρας της, Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, κυβέρνησε τη χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής για 38 χρόνια μέχρι που παραιτήθηκε το 2017, ενώ πέρσι έφυγε από τη ζωή.

Τον διαδέχθηκε ο Ζοάο Λουρένσο, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου έχουν διωχθεί αρκετοί συγγενείς του Ντος Σάντος για διάφορες κατηγορίες, τις οποίες αρνούνται.

Από το 2020, η κ. Ντος Σάντος διαμένει στο Λονδίνο, με την εταιρεία Unitel να ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της βρετανικής πρωτεύουσας τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων παγκοσμίως.

Σε γραπτή απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στις 20 Δεκεμβρίου, ζητήθηκε δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κ. Ντος Σάντος υπέρ της Unitel.

Η κ. Ντος Σάντος είχε περιγραφεί στο παρελθόν ως η πλουσιότερη γυναίκα της Αφρικής, με εκτιμώμενη περιουσία 1,8 δισ. ευρώ. Δεν περιλαμβάνεται πλέον στην κατάταξη του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, επειδή τα περιουσιακά της στοιχεία είναι υπό αμφισβήτηση σε διάφορες περιοχές, σύμφωνα με το BBC.