Skip to main content

Ελβετία: Υπό εξέταση πιλοτικό σχέδιο που θα επιτρέπει την πώληση κοκαΐνης στη Βέρνη

Φωτ. αρχείου: Κοκαΐνη που κατασχέθηκε από τις αρχές στην Ισπανία, 25 Οκτωβρίου 2018. [REUTERS/Jon Nazca]

Για την εφαρμογή του σχεδίου απαιτείται τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας

Πιλοτικό σχέδιο που θα επιτρέπει την πώληση κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση εξετάζει η πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, μία κίνηση που πάντως διχάζει τους ειδικούς.

Το κοινοβούλιο της Βέρνης τάχθηκε υπέρ του ριζοσπαστικού σχεδίου, που έχει ως στόχο την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Ωστόσο, για την εφαρμογή του σχεδίου απαιτείται τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του το Reuters, η πολιτική κατά των ναρκωτικών στον κόσμο εξελίσσεται, με το Όρεγκον των ΗΠΑ, για παράδειγμα, να αποποινικοποιεί την κατοχή μικροποσοτήτων κοκαΐνης το 2021. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες επίσης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δεν εφαρμόζουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, ωστόσο η πρόταση που συζητείται στη Βέρνη είναι πιο ριζοσπαστική.

Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στα ναρκωτικά μετά την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένους πολιτικούς και ειδικούς ότι οι απόλυτες απαγορεύσεις είναι αναποτελεσματικές, με την πρόταση αυτή, η οποία βρίσκεται ακόμη στα πρώιμα στάδιά της, να ακολουθεί δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιτραπεί η νόμιμη πώληση κάνναβης.

«Ο πόλεμος στα ναρκωτικά έχει αποτύχει, και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες», δήλωσε η Έβα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης από το Κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο συνυποστήριξε την πρόταση. «Ο έλεγχος και η νομιμοποίηση μπορούν να τα πάνε καλύτερα από την απλή καταστολή», σημείωσε.

Επεσήμανε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ποια θα ήταν η εξέλιξη ενός πιλοτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του πού θα πωλείται η ναρκωτική ουσία ή του τρόπου προμήθειάς της. «Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από μια δυνητική νομιμοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξετάζουμε τις νέες προσεγγίσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος που ζητούμε ένα επιστημονικά εποπτευόμενο πιλοτικό σχέδιο δοκιμής».

Οποιαδήποτε νομιμοποίηση θα συνοδεύεται από ελέγχους ποιότητας και ενημερωτικές εκστρατείες, σημείωσε η κ. Τσεν, ενώ η προσέγγιση αυτή θα μειώσει μια κερδοφόρα εγκληματική αγορά.

Αυξημένη χρήση κοκαΐνης στην Ελβετία

Η Ελβετία, μία από τις πλουσιότερες χώρες, εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίπεδα παράνομων ναρκωτικών ουσιών που εντοπίζονται στα λύματα, με τη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται μεταξύ των 10 πρώτων πόλεων στην Ευρώπη.

Ελβετικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βέρνη, δείχνουν επίσης αυξανόμενη χρήση, ενώ οι τιμές της κοκαΐνης μειώθηκαν στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση «Addiction Switzerland».

«Η κοκαΐνη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή τόσο αυτών που κάνουν χρήση πρώτη φορά όσο και αυτών που είναι μακροχρόνιοι χρήστες» προειδοποίησε η κυβέρνηση της Βέρνης.

Απαιτείται τροποποίηση της νομοθεσίας – Διχασμένοι οι ειδικοί

Για να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα, το κοινοβούλιο θα πρέπει να τροποποιήσει την εθνική νομοθεσία που απαγορεύει τη χρήση της κοκαΐνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε κάποια χρόνια ή και νωρίτερα, αν τα τρέχοντα προγράμματα για την κάνναβη –που πωλείται σε φαρμακεία- δείξουν επιτυχή αποτελέσματα.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι, με ακόμη και αυτούς που τάσσονται υπέρ της δοκιμής να ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους.

«Η κοκαΐνη είναι μια από τις πιο έντονα εθιστικές ουσίες που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Μπόρις Κουέντναου, επικεφαλής ομάδας του Κέντρου Ψυχιατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Επικαλούμενος τη σύνδεση με καρδιακές βλάβες, εγκεφαλικά, κατάθλιψη και άγχος, τόνισε ότι οι κίνδυνοι από την κοκαΐνη είναι εντελώς διαφορετικού διαμετρήματος από αυτούς από το αλκοόλ ή την κάνναβη.

Από την άλλη πλευρά, ο Τίλο Μπεκ, του Arud Zentrum for Addiction Medicine, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο ιατρικής απεξάρτησης στην Ελβετία, δήλωσε ότι έχει έρθει ώρα για μια πιο «ενήλικη» πολιτική απέναντι στην κοκαΐνη. «Η κοκαΐνη δεν είναι υγιεινή – αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, άρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τη χρήση της από τον κόσμο με τον ασφαλέστερο, λιγότερο επιβλαβή τρόπο».

Ο Λίο, χρήστης κοκαΐνης από τη Γενεύη, δήλωσε ότι η νομιμοποίηση της ναρκωτικής ουσίας θα καταστήσει ευκολότερη τη θεραπεία, μειώνοντας παράλληλα τη βία και το έγκλημα που συνδέεται με την προμήθειά της. Επίσης θα καταστήσει ευκολότερο τον έλεγχο της ποιότητας των ναρκωτικών που πωλούνται.

«Η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν δίνει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τις πολιτικές υγείας και την πρόληψη», δήλωσε στο Reuters και συμπλήρωσε: «Αντιθέτως φαίνεται ότι χώρες που επιλέγουν να νομιμοποιήσουν ή να αποποινικοποιήσουν τα ναρκωτικά, έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη ή συνολικές πολιτικές υγείας. Η Ελβετία ήταν θαρραλέα στις πολιτικές της για άλλα ναρκωτικά, άρα πιστεύω ότι το επόμενο στάδιο θα πρέπει να είναι η νομιμοποίηση της κοκαΐνης».