Skip to main content

ΟΑΣΕ: Μποϊκοτάζ στον Λαβρόφ στα Σκόπια, αλλά όχι από όλους

REUTERS/Ognen Teofilovski

Αποχώρησαν Μολδαβία, Ουκρανία - Διμερείς συναντήσεις είχαν Αυστρία και Ουγγαρία

Ψυχρό το κλίμα στα Σκόπια, στη Βόρεια Μακεδονία, κατά τη χθεσινή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λόγω της παρουσίας του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που ο Λαβρόφ βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με ΝΑΤΟϊκά μέλη. Δέχθηκε βέβαια «πυρά» για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι εντάσεις είχαν ξεκινήσει και πριν την έναρξη των εργασιών, όταν ανακοινώθηκε η παρουσία Λαβρόφ, όταν ανακοίνωσαν ότι δεν θα μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας: «Οι υπουργοί αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν» στη συνάντηση, εκτιμώντας πως η συμμετοχή του Λαβρόφ «κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τον επιτιθέμενο που είναι η Ρωσία ως κανονικό μέλος της κοινότητάς μας ελεύθερων χωρών», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Επίθεση Λαβρόφ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο Σεργκέι Λαβρόφ, αποχώρησαν από την αίθουσα οι εκπρόσωποι της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Παρών πάντως ήταν και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν.

Ο Λαβρόφ ήταν «λάβρος» κατά της Δύσης και της ΕΕ ότι «κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια τη στρατιωτικοπολιτική διάσταση του ΟΑΣΕ». Είπε μάλιστα ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.

«Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τους αρχικούς στόχους των δημιουργών της να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών των κρατών μελών και έχει μετατραπεί, κυρίως μέσω των προσπαθειών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, σε ένα επιθετικό γεωπολιτικό σχέδιο» ανέφερε.

«Το 1999, το ΝΑΤΟ διέπραξε μια απροκάλυπτη βίαιη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μέλους του ΟΑΣΕ και μέλους του ΟΗΕ. Και το 2008, κατά παράβαση του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αρχής του απαραβίαστου των συνόρων στην Ευρώπη που περιέχεται στην τελική πράξη του Ελσίνκι, το Κόσοβο αφαιρέθηκε από τη Σερβία χωρίς δημοψήφισμα. Οι ίδιες χώρες του ΝΑΤΟ που είναι μέλη του ΟΑΣΕ παρέσυραν την Τιφλίδα και το Κίεβο να γίνουν μέλη στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι. Ο στόχος ήταν απλός, να τους φέρει απέναντι με τη Ρωσία» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται σήμερα και αύριο στα Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον ΟΑΣΕ για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια και να καταστρέψει σκόπιμα τη βασική αρχή της συναίνεσης και την ίδια την κουλτούρα της διπλωματίας».

Μπορέλ: Η επίσκεψη Λαβρόφ στα Σκόπια είναι ευκαιρία να μάθει η Ρωσία γιατί είναι καταδικασμένη

Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι στην Ευρώπη, κυρίως στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, «υπάρχει ένα κύμα ναζιστικής ιδεολογίας και αναπτύσσεται μία πρακτική άλλων μορφών φυλετικής και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας».

O Mιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, επέκρινε την παρουσία Λαβρόφ στη Σύνοδο. «Η μοναδική ορθή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία σήμερα είναι η απόλυτη πολιτική απομόνωση».

Το μποϊκοτάζ των 7, έρχεται πάντως σε αντίθεση με την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, επίσης μελών της ΕΕ, να πραγματοποιήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Λαβρόφ. Το ίδιο έκανε, σύμφωνα με το Euronews, και ο ΥΠΕΞ της Αρμενίας.

*Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ιδρύθηκε το 1995. Είχε προηγηθεί, το 1975, η υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και η δημιουργία της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), ως μηχανισμού μείωσης των πολιτικών και στρατιωτικών εντάσεων εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ΟΑΣΕ έχει 57 κράτη-μέλη, τα οποία, στην ορολογία του Οργανισμού,  αποκαλούνται συμμετέχοντα Κράτη (χώρες Ευρώπης, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ, Καναδάς) και έδρα τη Βιέννη. Οι αποφάσεις του είναι πολιτικώς, αλλά όχι νομικώς, δεσμευτικές. Λαμβάνονται δε με ομοφωνία

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ