Skip to main content

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» της Αργεντινής παίρνει το «αλυσοπρίονο» -Όποιος «ξοδεύει πάρα πολλά» απολύεται

REUTERS/Cristina Sille/

«Καθώς δεσμεύτηκα να μην αυξήσω τους φόρους, αυτό σημαίνει ότι θα το κάνω με μείωση των δαπανών» λέει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι

Ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι εμμένει στα σχέδιά του για οικονομική θεραπεία “σοκ” για να σώσει την χώρα  από τον τριψήφιο πληθωρισμό μέχρι την αυξανόμενη φτώχεια και την έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Μιλέι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να προβεί σε βαθιές περικοπές δαπανών, κάτι που είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία ως μέρος του σχεδίου “αλυσοπρίονο” για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών.

“Δεν υπάρχουν λεφτά. Δεν υπάρχουν χρήματα!”, δήλωσε ο Μιλέι στο Neura Media. “Αν δεν κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή, οδεύουμε προς υπερπληθωρισμό. Και θα έχουμε 95% φτώχεια και 70% ή 80% άστεγους”.

Η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, παλεύει με τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 143% ενώ τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας υπολογίζονται σε μείον 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάνω από τα δύο πέμπτα του πληθυσμού ζουν σε συνθήκες φτώχειας ενώ η ύφεση είναι σε εξέλιξη.

«Θα προβώ σε προσαρμογή σοκ»

Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής Μίλεϊ, ο οποίος νίκησε τον Περονιστή υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής,και έχει διχάσει έντονα την κοινή γνώμη στην Αργεντινή – και όχι μόνο- με τα σχέδιά του να δολαριοποιήσει την οικονομία και να κλείσει την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ότι θα περιορίσει το μέγεθος του κράτους και θα έχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος του 2024.

“Θα προβώ σε προσαρμογή σοκ και θα θέσω την οικονομία σε δημοσιονομική ισορροπία. Καθώς δεσμεύτηκα να μην αυξήσω τους φόρους, αυτό σημαίνει ότι θα το κάνω με μείωση των δαπανών”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πολύ δύσκολους μήνες μπροστά για τη χώρα.

“Η δημοσιονομική ισορροπία είναι αδιαπραγμάτευτη. Η δημοσιονομική ισορροπία δεν είναι υπό συζήτηση. Θα απολύσω τον υπουργό που ξοδεύει πάρα πολλά”.

Ο «αναρχοκαπιταλιστής» Μιλέι νέος πρόεδρος της Αργεντινής

Πάπας ο…κομμουνιστής

Ο Μιλέι επωφελήθηκε πάνω από όλα από την οργή πολλών Αργεντινών ενάντια στη συνεχιζόμενη κρίση και τη διαφθορά στο πολιτικό κατεστημένο. Με ατημέλητα μαλλιά και ένα αλυσοπρίονο στο χέρι κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο νέος πρόεδρος θέλει επίσης να απελευθερώσει την οπλοκατοχή, είναι ενάντια στο δικαίωμα στην άμβλωση, δεν πιστεύει στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή και αποκαλεί τον Αργεντινό Πάπα Φραγκίσκο «κομμουνιστή».

Όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο Μιλέι χρησιμοποιεί αντισυστημική ρητορική, αλλά σε αντίθεση με τα πρότυπά του, απέχει από τον δεξιό εξτρεμισμό και υποστηρίζει, για παράδειγμα, τους γάμους των ομοφύλων.

Η μελλοντική του αντιπρόεδρος Βικτόρια Βιγιαρουέλ από την άλλη, εξυπηρετεί τη συντηρητική πελατεία, διατηρεί επαφές με ακροδεξιές ομάδες σε όλο τον κόσμο και προκαλεί επανειλημμένα με δηλώσεις για τη στρατιωτική χούντα (1976-1983). Κόρη αξιωματικού, η Βικτόρια Βιγιαρουέλ  αμφισβητεί τον αριθμό των νεκρών της χούντας που υπολογίζεται από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 30.000.

naftemporiki.gr