Skip to main content

Τα τεχνάσματα της Χαμάς και το σχέδιο για «δεύτερη φάση» της επίθεσης στο Ισραήλ

Παλαιστίνιος μαχητής από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς συμμετέχει σε στρατιωτική παρέλαση. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου δείχνουν ότι οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης είχαν προετοιμαστεί για διάχυση της βίας στη Δυτική Όχθη και πέρα από αυτήν

Πέντε εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδότησε την αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων που σφυροκοπούν για 38 μέρες τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να εξαλείψουν την τρομοκρατική οργάνωση, έχουν γίνει γνωστά διάφορα για την εισβολή που άναψε το φιτίλι στη Μέση Ανατολή.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα πως η επίθεση της Χαμάς σχεδιάστηκε υπό άκρα μυστικότητα από μικρό κύκλο μελών της ένοπλης ομάδας που επικοινωνούσαν μέσω ενός κλειστού κυκλώματος ενσύρματων τηλεφώνων και πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου αποκαλύφθηκαν στους μαχητές της ομάδας κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Η επιχείρηση «al-Aqsa Flood», όπως ονομάστηκε, βασίστηκε επίσης σε σημαντικό βαθμό στην λεπτομέρεια και τον διαχωρισμό διαφορετικών αρμοδιοτήτων και στόχων για κάθε ομάδα και μονάδα που συμμετείχε.

Σήμερα μαθαίνουμε κάποια στοιχεία ακόμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, που επικαλείται αναλυτές και πάνω από δώδεκα νυν και πρώην αξιωματούχους πληροφοριών και ασφάλειας από τέσσερις χώρες της Δύσης και της Μέσης Ανατολής:

  • Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την πληρότητα των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών της Χαμάς πριν από τις επιθέσεις. Πάνω στους νεκρούς μαχητές στο Ισραήλ βρέθηκαν χάρτες υψηλής ανάλυσης, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν δημιουργηθεί από drones που πέταξαν έως και 150 πόδια πάνω από το έδαφος, πιθανώς το καλοκαίρι, αν κρίνουμε από την ξηρότητα της βλάστησης στις εικόνες.
  • Όσο σχεδιαζόταν η επίθεση εφαρμόστηκαν περισπασμοί και τεχνάσματα που «έπιασαν τόπο»: οι ηγέτες της Χαμάς είχαν αρχίσει να εκπέμπουν διακριτικά μηνύματα τα τελευταία χρόνια που υπαινίσσονταν έναν νέο πραγματισμό, ότι η ομάδα είχε αλλάξει και δεν επιζητούσε πλέον τις αιματηρές συγκρούσεις.
  • Η σχετική ηρεμία στα νοτιοδυτικά σύνορα του Ισραήλ ήταν ευπρόσδεκτη, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ήταν απασχολημένοι με τα εγχώρια προβλήματα και τις διαδηλώσεις κατά της προτεινόμενης δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης, την μεγαλύτερη- όπως την εκλάμβανε- απειλή για την ασφάλεια από τη Χεζμπολάχ στο βορρά και τις παλαιστινιακές ομάδες που εμπλέκονταν σε κλιμακούμενες συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και ένοπλους εποίκους στη Δυτική Όχθη. Έτσι σε μεγάλο βαθμό αγνοήθηκε η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπήρχε προετοιμασία για μια πιο εκτεταμένη επίθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Washington Post, η επιχείρηση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που αποσκοπούσε όχι μόνο στη σφαγή και ομηρία αμάχων, αλλά στην πρόκληση μιας μεγάλης «μεταδοτικής» κρίσης που θα οδηγούσε σε ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν έτσι την πρόθεση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς να επιφέρουν ένα πλήγμα ιστορικών διαστάσεων, με την προσδοκία ότι οι ενέργειες της ομάδας θα αναγκάσουν το Ισραήλ να απαντήσει με συντριπτικό τρόπο. Αρκετοί αξιωματούχοι που δεν είχαν μιλήσει στο παρελθόν για το θέμα υποστήριξαν ότι τα στοιχεία σχετικά με τα κίνητρα της Χαμάς έχουν γίνει ισχυρότερα τις τελευταίες ημέρες.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν προετοιμαστεί για να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο στο έδαφος του Ισραήλ. Τι στοιχεία είναι αυτά; Οι μαχητές είχαν μαζί τους αρκετό φαγητό, πυρομαχικά και εξοπλισμό για να παραμείνουν στο Ισραήλ αρκετές ημέρες, ενώ έλαβαν οδηγίες να συνεχίσουν βαθύτερα στο Ισραήλ, εάν το πρώτο κύμα επιθέσεων πετύχαινε, πλήττοντας πιθανώς μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις.

«Σχεδίασαν τη δεύτερη φάση με πλήγματα εναντίον στόχων που αφορούσαν μεγάλες ισραηλινές πόλεις και στρατιωτικές βάσεις», όπως το έθεσε ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Ξανά και ξανά»

Οι ομάδες που εισέβαλαν στο Ισραήλ κατάφεραν να διεισδύσουν μέχρι το Οφακίμ, μια ισραηλινή πόλη περίπου 15 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας και περίπου τη μισή απόσταση μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της Δυτικής Όχθης.

Μάλιστα μία μονάδα διέθετε αναγνωριστικές πληροφορίες και χάρτες που υποδηλώνουν πρόθεση να συνεχιστεί η επίθεση μέχρι τα σύνορα της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους της Μέσης Ανατολής και έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ με λεπτομερή γνώση των αποδεικτικών στοιχείων.

Η Χαμάς είχε επενδύσει στην προσέγγιση των μαχητών της Δυτικής Όχθης τους τελευταίους μήνες, αν και η τρομοκρατική ομάδα υποστηρίζει ότι δεν ειδοποίησε τους συμμάχους της στη Δυτική Όχθη στις 7 Οκτωβρίου.

Το εάν οι επιτιθέμενοι είχαν ρεαλιστικές προσδοκίες για πρόοδο μέχρι τη Δυτική Όχθη είναι ασαφές. Αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν ότι ήλπιζαν να πάρουν ομήρους για να τους ανταλλάξουν με αιχμαλώτους που κρατούνταν στο Ισραήλ και δεν περίμεναν ότι σχεδόν όλες οι ομάδες επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου θα έφταναν τους αρχικούς τους στόχους.

Παράλληλα όμως αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι περίμεναν τα ισραηλινά αντίποινα και είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Από την έναρξη της χερσαίας εισβολής, διάφοροι ηγέτες της Χαμάς εξέφρασαν δημόσια χαρά για αυτό που θεωρούν ως στρατηγική νίκη επί του Ισραήλ. Ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μιλώντας στην τηλεόραση LCBI της Βηρυτού σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στις 24 Οκτωβρίου δήλωσε ότι η Χαμάς ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει το ίδιο είδος επίθεσης εναντίον του Ισραήλ «ξανά και ξανά». «Θα υπάρξει μια δεύτερη, μια τρίτη, μια τέταρτη επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Χαμάς, ακόμα και η ομάδα αιφνιδιάστηκε από την επιτυχία που είχε η επίθεσή της. Παρόλα αυτά, ο στόχος της εισβολής δεν ήταν μόνο να εξασφαλίσουν ότι θα προκύψει ένας μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων αλλά και μια σαρωτική αντίδραση από το Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, αναφέροντας και τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την εισβολή στο τέμενος αλ- Άκσα της Ιερουσαλήμ από εποίκους που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην παλαιστινιακή πλευρά.

«Ξέραμε ότι θα υπήρχε μια βίαιη αντίδραση», είπε ο Ναΐμ. «Αλλά δεν επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο ενώ είχαμε άλλες επιλογές. Δεν έχουμε επιλογές».

«Η Χαμάς ήξερε ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί σκληρά. Αυτό ήταν το θέμα»

Επομένως, η Χαμάς σχεδίασε και προετοίμασε σχολαστικά τη σφαγή των Ισραηλινών αμάχων σε κλίμακα που ήταν πολύ πιθανό να αναγκάσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα στη Γάζα, σημειώνουν οι αναλυτές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στην Washington Post, η Χαμάς είναι πρόθυμη να ανεχθεί τεράστιες θυσίες- ακόμη και αμάχων- καθώς τις βλέπεις ως τίμημα για την έναρξη ενός νέου κύματος βίαιης παλαιστινιακής αντίστασης στην περιοχή και την πυρπόληση των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών.

«Ήταν πολύ ξεκάθαροι ως προς το τι θα συνέβαινε στη Γάζα την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος με πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ανακρίσεων με μαχητές της Χαμάς και υποκλοπές επικοινωνιών. «Ήθελαν να αγοράσουν τη θέση τους στην ιστορία – μια θέση στην ιστορία της τζιχάντ – σε βάρος της ζωής πολλών ανθρώπων στη Γάζα».

Οι δηλώσεις της Χαμάς που χαιρετίζουν μια ευρύτερη σύγκρουση μοιάζουν με τις δηλώσεις ηγετών της Αλ Κάιντα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, παρατήρησε η Ρίτα Κατς, εκτελεστική διευθύντρια του SITE Intelligence Group, μιας ιδιωτικής οργάνωσης που μελετά την ιδεολογία και τις διαδικτυακές επικοινωνίες των εξτρεμιστικών ομάδων. Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν περίμενε μια λυσσαλέα αμερικανική απάντηση μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και χαιρέτισε αυτό που πίστευε ότι θα ήταν μια βίαιη, παγκόσμια αντιπαράθεση μεταξύ του μουσουλμανικού κόσμου και της Δύσης, με το Ισλάμ να επικρατεί τελικά, εξήγησε.

«Η Χαμάς ήξερε ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί σκληρά. Αυτό ήταν το θέμα», είπε η Κατς. «Για τη Χαμάς, η ταλαιπωρία των Παλαιστινίων είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την πρόκληση της αστάθειας και της παγκόσμιας οργής που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί».

Ακόμη και αν η σημερινή της ηγεσία ουσιαστικά καταστραφεί, υποστήριξε η Κατς, η Χαμάς και οι οπαδοί της θα συνεχίσουν να θεωρούν την 7η Οκτωβρίου ως νίκη. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η ομάδα πέτυχε αναμφισβήτητα να εστιάσει την προσοχή του κόσμου στην παλαιστινιακή σύγκρουση, είπε. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου γιατί η Χαμάς άλλαξε αμέσως τη συζήτηση. Έδωσε την εστίαση στο Ισραήλ, όχι στον εαυτό τους. Και αυτό ακριβώς ήθελαν», κατέληξε.