Skip to main content

Τα «μαθηματικά της αντιεξέγερσης»: Η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Γάζα

Παιδί, με στολή της Χεζμπολάχ και όπλο, REUTERS/Mohamed Azakir

4 χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα, που οι επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών ομάδων οδήγησαν σε βραχυπρόθεσμες νίκες

Μήπως στο Ισραήλ, η ιστορία επαναλαμβάνεται; Μήπως η στρατηγική του για την ολοκληρωτική ήττα της Χαμάς είναι απίθανο να λειτουργήσει; Μήπως τελικά παράγει  περισσότερους τρομοκράτες από όσους σκοτώνει;

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNN και καθηγητή πολιτικών επιστημών, Robert A. Pape για να νικηθούν τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς, είναι σημαντικό να γίνει διαχωρισμός τους από τον πληθυσμό από τον οποίο προέρχονται.

Διαφορετικά, η τρέχουσα γενιά τρομοκρατών μπορεί να σκοτωθεί, μόνο και μόνο για να αντικατασταθεί από μια νέα, μεγαλύτερη γενιά στο μέλλον. Αυτό περιγράφεται από τους ειδικούς ως τα “μαθηματικά της αντιεξέγερσης”

Αν και η αρχή του διαχωρισμού της τρομοκρατικής ομάδας από τον ευρύτερο πληθυσμό, είναι απλή, είναι απίστευτα δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη, σημειώνει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι διεξήγαγαν μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξόντωσαν σημαντικό αριθμό τρομοκρατικών ομάδων, τελικά οδήγησαν στην άνοδο πολύ περισσότερων ριζοσπαστικών ομάδων, συχνά μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Pape παραπέμπει σε 4 χαρακτηριστικά ιστορικά παραδείγματα

1 ) Όταν το Ισραήλ εισέβαλε στο Νότιο Λίβανο με περίπου 78.000 στρατιώτες και σχεδόν 3.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα τον Ιούνιο του 1982.

Στόχος ήταν η συντριβή της PLO. Η νικηφόρα επιχείρηση οδήγησε ωστόσο στη δημιουργία της Χεζμπολάχ τον Ιούλιο του 1982, στην ευρεία υποστήριξή της  και σε κύματα επιθέσεων αυτοκτονίας. Το αποτέλεσμα ήταν η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από μεγάλο μέρος του νότιου Λιβάνου το 1985, και η μεγέθυνση της Χεζμπολάχ.

2 ) Η σκληρή στρατιωτική κατοχή της Γάζας και της Δυτικής Όχθης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως το 2005.

Οι επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να σκοτώσουν πολλούς τρομοκράτες της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ομάδων, αλλά προκάλεσαν επίσης εκτεταμένη υποστήριξη των τρομοκρατικών ομάδων από την τοπική κοινωνία και μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Ισραηλινών. Σταμάτησαν μόνο όταν αποχώρησαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Κάθε άλλο παρά ηττημένη ήταν η Χαμάς, η οποία κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές του 2006.

3 ) Όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση στο Λίβανο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2006.

Παρόλο που ο στόχος ήταν ο αφανισμος των ηγετών και των μαχητών της Χεζμπολάχ, η επίθεση απέτυχε, με αποτέλεσμα η τελευταία να είναι σήμερα ακόμη πιο ισχυρή.

4) Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν και κατέλαβαν το Ιράκ το 2003 με 150.000 στρατιώτες.

Οι αμερικανικές δυνάμεις νίκησαν πλήρως τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν μέσα σε 6 εβδομάδες. Ωστόσο, οι σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις οδήγησαν στη μεγαλύτερη εκστρατεία επιθέσεων αυτοκτονίας στη σύγχρονη εποχή, σε έναν μεγάλο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ και τελικά στην άνοδο του ISIS.

Στη Γάζα, το τραγικό αυτό μοτίβο μάλλον συμβαίνει ήδη. Όχι μόνο δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στη Χαμάς και τον τοπικό πληθυσμό, αλλά αντίθετα η ολοένα και μεγαλύτερη εξομοίωση των δύο, πιθανόν να βοηθήσει την Χαμάς να στρατολογήσει ακόμη περισσότερους.

Η ισραηλινή εντολή προς 1,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους – τον πληθυσμό της βόρειας Γάζας – να μετακινηθούν νότια δεν σημαίνει ότι τους διαχωρίζουν αποό την ισλαμιστική ομάδα.  Ακόμη όμως και αν ο άμαχος πληθυσμός μετακινηθεί, πολλοί μαχητές της Χαμάς απλώς θα ακολουθούσαν.

naftemporiki.gr