Skip to main content

Φινλανδία: Ζημιές σε ρωσικό καλώδιο τηλεπικοινωνιών

Το μήκους 1.000 χιλιομέτρων καλώδιο Baltica που ανήκει στην εταιρεία Rostelecom ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και καταλήγει στην ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

Ζημιές υπέστη τον περασμένο μήνα ένα ρωσικό καλώδιο τηλεπικοινωνιών στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο αυτή την στιγμή επισκευάζεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, συγκαταλέγοντάς το σε μια σειρά ζημιών στις υποθαλάσσιες υποδομές της περιοχής.

Το μήκους 1.000 χιλιομέτρων καλώδιο Baltica που ανήκει στην εταιρεία Rostelecom ξεκινάει από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και καταλήγει στην ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στο νότιο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

Ένας αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Φινλανδία και την Εσθονία και δύο άλλα καλώδια τηλεπικοινωνιών που συνδέουν την Εσθονία με την Φινλανδία και την Σουηδία, είχαν υποστεί επίσης ζημιές τον περασμένο μήνα.

Το φινλανδικό υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το περιστατικό με το καλώδιο Baltica είχε οποιαδήποτε σχέση με τις ζημιές που σημειώθηκαν νωρίτερα.

Η φινλανδική αστυνομία πιστεύει ότι η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector προκλήθηκε από ένα κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έσυρε την άγκυρά του κατά μήκος του βυθού, αλλά δεν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα αν επρόκειτο για ατύχημα ή εσκεμμένη ενέργεια.

Η Rostelecom πρώτη ενημέρωσε για την ζημιά στον δικό της καλώδιο τηλεπικοινωνιών τις φινλανδικές αρχές στις 12 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, τέσσερις μέρες αφότου εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά οι ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου και στα δύο άλλα καλώδια.

Η φινλανδική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί ένα ρωσικό ναυαγοσωστικό πλοίο, το Spasatel Karev, το οποίο πραγματοποιούσε επισκευές στα καλώδια Baltica στην οικονομική ζώνη της Φινλανδίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι αγωγοί Nord Stream που συνδέουν την Γερμανία και την Ρωσία μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής είχαν υποστεί ζημιές από εκρήξεις τις οποίες οι αρχές θεωρούν σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters