Skip to main content

«Κανένα μέρος δεν θα μείνει ανεπηρέαστο»: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ με τον ηγέτη της Χαμάς

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με τον Ισμαήλ Χανίγια

Δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ο εξόριστος ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν είχαν σήμερα συνάντηση στο Κατάρ, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τις εξελίξεις στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Χανίγια  υπηρετεί ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, του ανώτατου γραφείου της ομάδας που εδρεύει στη Ντόχα και ασχολείται με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης ξένης υποστήριξης στον αγώνα της τρομοκρατικής ομάδας κατά του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα, ο Αμιραμπντολαχιάν ανέφερε ότι «η περιοχή βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι ομάδες αντίστασης λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα αποφάσεις και δεν περιμένουν απαραίτητα τις πολιτικές αποφάσεις». «Ως εκ τούτου, εάν τα εγκλήματα πολέμου του Σιωνιστικού καθεστώτος συνεχιστούν και το εύρος της σύγκρουσης και του πολέμου διευρυνθεί, κανένα μέρος δεν θα μείνει ανεπηρέαστο από τις συνέπειες και τις επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Χανίγια φέρεται να δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση βρίσκεται στο αποκορύφωμα της δύναμης και των δυνατοτήτων της. Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι αντί να αντιμετωπίζει με τις «δυνάμεις της αντίστασης», στοχεύει Παλαιστίνιους αμάχους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ιρανός διπλωμάτης συνάντησε επίσης τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί την ηγεσία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ενώ μετά το Κατάρ, θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, το Ισραήλ θεωρείται ο βασικός εχθρός του Ιράν. Η Τεχεράνη ενισχύει τις πολιτικές και στρατιωτικές της σχέσεις στην περιοχή από τη δεκαετία του 1990 για να δημιουργήσει έναν «άξονα Αντίστασης» κατά του Ισραήλ με την υποστήριξη σιιτικών πολιτοφυλακών. Για παράδειγμα, υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την Χεζμπολάχ του Λιβάνου που συνορεύει με το Ισράηλ. Το Ιράν διατηρεί επίσης ισχυρούς δεσμούς με τη Χαμάς και έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μεσολαβήσει στην απελευθέρωση ομήρων.

Η στάση του Ιράν στη σύγκρουση Χαμάς και Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή κοινότητα. Ήδη οι επιθέσεις Χεζμπολάχ, Χούθι, εξτρεμιστικών οργανώσεων της Συρίας και του Ιράκ θεωρείται ότι γίνονται με εντολή του. Το ίδιο όμως έχει αποφύγει να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο.

Όσον αφορά το Κατάρ, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Χαμάς για περίπου 15 χρόνια. Παρέχει κυρίως πολιτική υποστήριξη και οικονομική βοήθεια, ειδικά για την ανοικοδόμηση των υποδομών μετά τις ισραηλινές επιθέσεις. Ο Χανίγια διαμένει επίσης στο Κατάρ.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό