Skip to main content

Νέα Ζηλανδία: Τουριστική επιχείρηση κρίθηκε ένοχη για τους 22 νεκρούς από έκρηξη ηφαιστείου

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νήσο Χουάιτ, Νέα Ζηλανδία, Δεκέμβριος 2019. Φωτ. EPA/ AUCKLAND RESCUE HELICOPTER TRUST / HANDOUT

Ακόμη 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη του ηφαιστείου στη νήσο Χουάιτ το 2019

Ένοχη για τον θάνατο 22 ανθρώπων από έκρηξη ηφαιστείου στη νήσο Χουάιτ κατά τη διάρκεια τουριστικής εκδρομής κρίθηκε μία επιχείρηση στη Νέα Ζηλανδία, καθώς σύμφωνα με το δικαστήριο που έκρινε την υπόθεση, δεν έλαβε μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο.

Στην εταιρεία Whakaari Management Limited (WML), η οποία χορηγούσε άδειες για τουριστικές εκδρομές στο νησί, ενδέχεται να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 875.000 ευρώ.

Η έκρηξη του ηφαιστείου τον Δεκεμβρίου 2019 προκάλεσε τον θάνατο 22 ατόμων – σχεδόν των ανθρώπων που βρίσκονταν στο νησί εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, συμπεριλαμβανομένων 17 από την Αυστραλία και 3 από τις ΗΠΑ.

Ακόμη 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, με πολλούς να έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.

Το ηφαίστειο, γνωστό και ως Φακαάρι, έδειχνε σημάδια αυξημένης δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη μοιραία έκρηξη. Είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και είχε αυξημένη δραστηριότητα ξανά το 2011.

Δεκατρία μέρη κατηγορήθηκαν για τον θάνατο των τουριστών. Επτά εξ αυτών, ανάμεσά τους η WML, κρίθηκαν ένοχα, ενώ οι ποινές θα αποφασιστούν τον Φεβρουάριο.

Οι τουριστικές δραστηριότητες στο νησί δεν έχουν ξαναρχίσει από την έκρηξη.