Skip to main content

Το «όχι» των ΗΠΑ: «Καμία πρόθεση να στείλουμε στρατό σε Ισραήλ ή Γάζα», λέει η Καμάλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος της χώρας, Καμάλα Χάρις, ήταν ξεκάθαρη. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν επέκταση της σύγκρουσης

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση» να στείλουν αμερικανικά στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή τη Γάζα εν μέσω φόβων για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση, ούτε έχουμε κανένα σχέδιο, να στείλουμε  στρατεύματα μάχης στο Ισραήλ ή τη Γάζα», είπε ο Χάρις σε συνέντευξή του στο «60 Minutes» του CBS που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα ώρα Ελλάδος).

Η Χάρις, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί σε ενημερώσεις και τηλεφωνήματα για την κρίση στη Μέση Ανατολή, έμεινε πιστή στην προσέγγιση της κυβέρνησης: Υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ παράλληλα ζήτησε την προστασία των αμάχων.

«Με τους περισσότερους υπολογισμούς, τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί είναι νεκροί. Το Ισραήλ, χωρίς καμία αμφιβολία, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε. «Λέγοντας αυτό, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει σύγχυση μεταξύ της Χαμάς και των Παλαιστινίων. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ίσα μέτρα ασφάλειας, αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας.  Και ήμασταν πολύ ξεκάθαροι ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του πολέμου και να υπάρχει ροή ανθρωπιστικής βοήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ΗΠΑ επικοινωνούν με το Ισραήλ σε «ανώτατο επίπεδο» για την προστασία των αμάχων της Γάζας και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αυξάνει τις εκκλήσεις του για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα Την Κυριακή, μίλησε εκ νέου με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι για την ανάγκη συνεχούς ροής βοήθειας στη Γάζα και τόνισε τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων.

Η επίθεση στη Γάζα άφησε χιλιάδες Παλαιστίνιους πολίτες νεκρούς και επιδείνωσε την ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα. Η βοήθεια άργησε να εισέλθει και οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων Αμερικανών, δεν μπόρεσαν να φύγουν. Εν μέσω ανησυχιών σχετικά με την επέκταση της σύγκρουσης πέρα από τη Γάζα, η Χάρις επανέλαβε επίσης τις προειδοποιήσεις του Μπάιντεν προς το Ιράν να μην εμπλακεί.

«Μην» (Don’t), είπε εκείνη. «Μια λέξη. Αρκετά απλή»