Skip to main content

Πολωνία: Το εθνικιστικό PiS βγήκε πρώτο αλλά «δεν είναι αρκετό»- Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει σε ευρωπαϊκή τροχιά τη χώρα

REUTERS/Kacper Pempel

Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο

Aλλαγή σελίδας στην Πολωνία υποδεικνύουν τα αποτελέσματα του exit poll του Ipsos που δημοσιεύθηκε αργά την Κυριακή, μετά την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το exit poll δείχνει ότι το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) συγκέντρωσε στις εκλογές το 36,8% των ψήφων, το υψηλότερο ποσοστό, κάτι που σημαίνει 200 έδρες σε σύνολο 460.

Ο Συνασπισμός Πολιτών (KO) του Ντόναλντ Τουσκ κέρδισε το 32% των ψήφων, ο Τρίτος Δρόμος το 13%, με το κόμμα της Νέας Αριστεράς το 8,6%,  Δεδομένου ότι ο Τουσκ έχει συμμαχήσει με τον Τρίτο Δρόμο και τη Νέα Αριστερά, τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν 248 έδρες.

Έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κερδίσουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Πολωνίας, τερματίζοντας πιθανώς την οκταετή «βασιλεία» του χριστιανο-εθνικιστικού κόμματος PiS του Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι και φέρνοντας ξανά σε ευρωπαϊκή τροχιά τη χώρα.

Το PiS επλήγη από έναν αυξανόμενο αριθμό σκανδάλων, ενώ έχει έρθει επανειλημμένα σε αντιπαράθεση με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.  Κατά τη διάρκεια της θητείας της,  η κυβέρνηση του PiS προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των πολλών τμημάτων των μέσων ενημέρωσης της Πολωνίας και θέσπισε αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις που υπονόμευσαν την ανεξαρτησία των δικαστών, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές και το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, σήμερα το πρωί, είχε καταμετρηθεί το 10,61% των ψήφων. Το PiS είχε 40,36% των ψήφων, ο Συνασπισμό Πολιτών του Τουσκ 26,41%, ο Τρίτος Δρόμος το 13,64%, η Νέα Αριστερά το 8,29% και η ακροδεξιά Συνομοσπονδία το 7,36%.

Η συμμετοχή ήταν περίπου 73%, που είναι ποσοστό-ρεκόρ.

Τα μερικά, επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Κατσίνσκι χαρακτήρισε νίκη την πρώτη θέση του PiS, αλλά παραδέχτηκε: «Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι αν αυτή η επιτυχία μπορεί να μετατραπεί σε άλλη μια θητεία για την κυβέρνησή μας».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Συνασπισμού Πολιτών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε χθες το βράδυ: «Ποτέ στη ζωή μου δεν ήμουν τόσο χαρούμενος που πήρα τη φαινομενικά δεύτερη θέση. Η Πολωνία κέρδισε. Η δημοκρατία κέρδισε. Τους διώξαμε από την εξουσία».

Η ιστορική ψήφος της Πολωνίας θεωρείται καθοριστική για το μέλλον της χώρας και της ΕΕ, σχολιάζει το Politico. Το PiS κινητοποίησε όλους τους πόρους του κράτους και των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης πριν από τις εκλογές, αναφέρει, σημειώνοντας πως δεν στάθηκε αρκετό. «Ενώ το κόμμα φαίνεται ότι θα τερματίσει στην πρώτη θέση, έχει χάσει έδαφος σε σύγκριση με το 2019 και δείχνει να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και με την ακροδεξιά Συνομοσπονδία».