Skip to main content

Χαβάη: Από εδώ πέρασε ο πύρινος εφιάλτης- Εικόνες καταστροφής (Βίντεο και φωτογραφίες)

U.S. August 9, 2023. Mason Jarvi/Handout via REUTERS

- Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής η Πολιτεία - Αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κήρυξε τη Χαβάη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της ιστορικής πόλης Λαχέινα, στο Μάουι από τις πυρκαγιές .

Χιλιάδες κάτοικοι  και τουρίστες αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το νησί.

Στα πλάνα από την περιοχή διακρίνονται ολόκληρες γειτονιές και επιχειρήσεις ισοπεδωμένες και οχήματα, καμένα ολοσχερώς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Λόγω της φωτιάς έκλεισαν οι περισσότεροι δρόμοι γύρω από τη Λαχέινα, την ιστορική πρώην πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης.

Η πόλη είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μάουι και προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο – δηλαδή το 80% των επισκεπτών του νησιού.

Αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι

Με την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι» εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

TMX/via REUTERS

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης.

Dustin Johnson/Handout via REUTERS

Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε εξάλλου στον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.

Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ωστόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανέφερε ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν από την ξηρή βλάστηση, τους ισχυρούς ανέμους και τη χαμηλή υγρασία.

Πηγή: ΑΜΠΕ