Skip to main content

Πακιστάν: Πολύνεκρη έκρηξη σε συγκέντρωση ισλαμιστικού κόμματος

Φωτογραφία αρχείου

Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Πολύνεκρη έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε βορειοδυτική περιοχή του Πακιστάν στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα.

Την είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι Geo News επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, που κάνουν λόγο για περισσότερους από 44 νεκρούς και 200 τραυματίες.

Η επίθεση είχε στόχο το συντηρητικό, θρησκευτικό κόμμα Τζαμιά Ουλεμά-ε-Ισλάμ (JUI-F) όπου περισσότερα από 400 μέλη και οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί κάτω από μια σκηνή στο χωριό Χαρ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Ενώ περιμέναμε την άφιξη των ηγετών, ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη», αφηγήθηκε ο Σαμπίχ Ουλάχ, ένας 24χρονος υποστηρικτής του κόμματος που έσπασε το χέρι του από την έκρηξη. «Βρέθηκα ξαπλωμένος δίπλα σε κάποιον που ακρωτηριάστηκε. Ο αέρας μύριζε καμένη σάρκα», πρόσθεσε μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα είπε ότι τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν. «Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, ο δράστης ανατινάχθηκε πολύ κοντά στο αντίσκηνο», είπε.

Η πακιστανική κυβέρνηση πρόκειται να διαλυθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και τα πολιτικά κόμματα προετοιμάζονται ήδη για τον προεκλογικό αγώνα τους.

Εικόνες που μεταδίδονται στην τοπική τηλεόραση δείχνουν ασθενοφόρα που μεταφέρουν τραυματίες σε νοσοκομεία στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο περιφερειακό νοσοκομείο.

Το Geo News δεν αναφέρθηκε στην αιτία της έκρηξης που έγινε σε μία συγκέντρωση του συντηρητικού κόμματος Jamiat Ulema Islam-Fazl (JUI-F), το οποίο είναι γνωστό για τις σχέσεις του με το σκληροπυρηνικό πολιτικό Ισλάμ στην πρώην φυλετική περιοχή του Μπαζάουρ.

Το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με μία αναζωπύρωση των επιθέσεων ισλαμιστών ενόπλων από την προηγούμενη χρονιά, όταν κατέρρευσε μία συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των Πακιστανών Ταλιμπάν (Tehreek-e-Taliban Pakistan -TTP) και του Ισλαμαμπάντ.

Η οργάνωση TTP υποστηρίζει ότι είναι έμμεσα συνδεδεμένη με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.