Skip to main content

Η σφαγή των γουρουνιών και η αγωνιώδης αναισθητοποίησή τους με CO2 – Σκληρό βίντεο

Xρήση κρυφών καμερών στο σφαγείο Pilgrim's Pride στο Ashton-under-Lyne στη βορειοδυτική Αγγλία τον Φεβρουάριο του 2021.

Νέα μυστικά πλάνα που δείχνουν χοίρους να αναισθοποιούνται σε σφαγείο της Βρετνανίας πριν από τη σφαγή οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για τη διερεύνηση της χρήσης του CO2.

Οι ακτιβιστές λένε ότι οι εικόνες – οι πρώτες του είδους τους που λαμβάνονται σε σφαγείο του Ηνωμένου Βασιλείου – δείχνουν την “εντελώς απάνθρωπη” φύση της χρήσης CO2 για την αναισθητοποίηση των χοίρων πριν από τη θανάτωσή τους. Αλλά η βιομηχανία χοιρινού κρέατος υποστηρίζει ότι η χρήση του αναγνωρίζεται ως η πιο φιλική προς την καλή διαβίωση μέθοδος που υπάρχει, ενώ δηλώνει ότι παράλληλα αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.

Οι εικόνες, όπως αναφέρει ο Guardian, αποκτήθηκαν,  με τη χρήση κρυφών καμερών στο σφαγείο Pilgrim’s Pride στο Ashton-under-Lyne στη βορειοδυτική Αγγλία τον Φεβρουάριο του 2021. Δείχνουν γουρούνια σε ομάδες των πέντε ή έξι να οδηγούνται σε ένα κλουβί και στη συνέχεια να κατεβαίνουν σε θάλαμο αερίων.

Τα γουρούνια φαίνεται να υποφέρουν καθώς η δόση του αερίου αυξάνεται, ενώ το ένα από αυτά εξακολουθεί να κλωτσάει ακόμη μετά από τρία και πλέον λεπτά.

“Οι χοίροι στο βίντεο αντιδρούν στην πρώτη εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα με φόβο και προφανή δυσφορία”, δήλωσε ο Donald Broom, καθηγητής ευζωίας ζώων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. “Προσπαθούν να ξεφύγουν αλλά δεν μπορούν. Το αγκομαχητό μπορεί να παρατηρηθεί σε όλους τους χοίρους όπου το στόμα είναι ορατό” .
Ο Paul Roger, κτηνίατρος και ιδρυτικό μέλος της Animal Welfare Science, Ethics and Law Veterinary Association, δήλωσε ότι ορισμένοι χοίροι φαίνεται να αρχίζουν να ξυπνούν από το αέριο πριν από τη σφαγή. “Αν αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα σε αυτό το εργοστάσιο, δεν αντιμετωπίζονται ανθρώπινα. Είναι απαράδεκτος τρόπος μεταχείρισης οποιουδήποτε ζώου και αυτό με ανησυχεί πραγματικά”.

Ο ακτιβιστής υπέρ των ζώων Joey Carbstrong, ο οποίος κατέγραψε τα πλάνα για την ταινία Pignorant, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη χρήση του CO2 προκύπτει από την πρόταξη του εταιρικού κέρδους έναντι των συμφερόντων των ζώων. “Πρέπει επειγόντως να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα ζώα ως πόρους, γιατί το το αποτέλεσμα καταλήγει να θυμίζει σόου τρόμου”.

Η Pilgrim’s UK, παλαιότερα γνωστή ως Tulip, είναι τμήμα της Pilgrim’s Pride Corporation, η οποία ανήκει στην JBS, τον βραζιλιάνικο παραγωγό κρέατος. Η πολιτική της για την καλή διαβίωση των ζώων αναφέρει: “Για την Pilgrim’s UK είναι σημαντικό όλοι οι χοίροι να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και η ευημερία των χοίρων να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο όλων των πράξεών μας” ενώ επιβεβαιώνει ότι όλοι οι χοίροι της s αναισθητοποιούνται με χρήση CO2.

«Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων είναι νομικά υποχρεωμένος να είναι παρών σε όλες τις εγκαταστάσεις και θα εξέταζε συστηματικά κάθε υλικό που λαμβάνεται από ένα σφαγείο για να διασφαλίσει ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται ανθρώπινα, και δεν είχαμε κανένα ζήτημα που να έχει αναφερθεί στο χρονικό διάστημα που μας δώσατε ανέφερε εκπρόσωπος της Pilgrim’s Pride

Το 2003, ένα κυβερνητικό συμβουλευτικό όργανο, το Συμβούλιο Ευημερίας Αγροτικών Ζώων, δήλωσε ότι η αναισθητοποίηση/θανάτωση με CO2 “δεν είναι αποδεκτή και επιθυμούμε να τη δούμε να καταργείται σταδιακά σε πέντε χρόνια”. Ωστόσο η χρήση της αυξήθηκε στο 88% όλων των χοίρων το 2022.

«Πόνος και φόβος»

Μια νέα επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 αναφέρει: “Η έκθεση σε CO2 σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί σοβαρή ανησυχία για την καλή διαβίωση των ζώων, επειδή προκαλεί έντονη αντίδραση και προκαλεί πόνο, φόβο και αναπνευστική δυσχέρεια”.

To Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων στην Βρετανία χρηματοδότησε πρόσφατα έρευνα για την αναισθητοποίηση με χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση (Laps) ως πιθανή εναλλακτική λύση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ούτε αυτή προσφέρει μια ανθρωπιστική εναλλακτική λύση,

Έκθεσή της το 2021 σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη σφαγή ανέφερε: “Δεν υπήρξε καμία προθυμία εκ μέρους των σφαγείων να διερευνήσουν την αναισθητοποίηση με μείγμα αδρανών αερίων, λόγω του παρατεταμένου χρόνου παραμονής και συνεπώς της μειωμένης παραγωγής”.

Η Lizzie Wilson, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Χοίρων (NPA), δήλωσε: “Αν και αναγνωρίζουμε ότι η αναισθητοποίηση με αέριο δεν είναι τέλεια, είναι η καλύτερη, πιο ανθρώπινη και αποτελεσματική εμπορικά διαθέσιμη επιλογή”.

naftemporiki.gr