Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για αντεπίθεση», λέει το Κίεβο

REUTERS/Olga Ivashchenko

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, αλλά δήλωσε: «Μιλώντας συνολικά, είμαστε έτοιμοι σε υψηλό ποσοστό».

Τις προετοιμασίες για αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις ολοκληρώνει η Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

«Θεού θέλοντος, καιρού επιτρέποντος και μόλις υπάρξει απόφαση των διοικητών, θα το κάνουμε», δήλωσε σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Οι προετοιμασίες φθάνουν στο τέλος τους», είπε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσει η αντεπίθεση, αλλά δήλωσε: «Μιλώντας συνολικά, είμαστε έτοιμοι σε υψηλό ποσοστό».

Ο «πόλεμος των drones» Ρωσίας-Ουκρανίας

Το Κίεβο ελπίζει ότι η σχεδιαζόμενη αντεπίθεσή του θα αλλάξει τη δυναμική του πολέμου που μαίνεται εδώ και 14 μήνες.

Η Ρωσία έχει στην κατοχή της μεγάλα τμήματα ουκρανικών εδαφών στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στη νεότερή του ημερήσια έκθεση για τον πόλεμο ότι το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία παραμένει το επίκεντρο των εχθροπραξιών.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ξένοι σύμμαχοι και εταίροι του Κιέβου έχουν παραδώσει στην Ουκρανία σχεδόν το σύνολο των οχημάτων μάχης που είχαν υποσχεθεί.

Ο Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη λάβει σύγχρονο εξοπλισμό και ότι συνεχίζεται η εκπαίδευση για τη χρήση μέρους αυτού.

Πυραυλικά πλήγματα σε πολλές ουκρανικές πόλεις- Τουλάχιστον 12 νεκροί

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε νωρίτερα η Ρωσία, πλήττοντας πολλές πόλεις της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων ουκρανική πρωτεύουσα, και αφήνοντας τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Ουκρανία: Το μεγαλύτερο ναρκοθετημένο έδαφος στον κόσμο

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις Ντνίπρο, Κρέμεντσουκ και Πολτάβα (κεντρικά), Μικολάιφ (νότια) και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ