Skip to main content

Σουδάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις – Καμία διέξοδος στον ορίζοντα

REUTERS/Stringer

Οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους.

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης και του τακτικού στρατού στο Σουδάν, καθώς οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι νεκροί των συγκρούσεων ξεπερνούν τους 270, ενώ ακόμη 2.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Επί του παρόντος, ούτε ο στρατός ούτε οι παραστρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται σε θέση να επικρατήσουν.

Χιλιάδες Σουδανοί εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Χαρτούμ, προσπαθώντας να περάσουν μέσα από διασταυρούμενα πυρά των παραστρατιωτικών δυνάμεων του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν ή Χεμεντί και του σουδανικού στρατού του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, που συγκρούονται μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν από κοινού το 2021.

Διεθνείς πιέσεις για διάλογο

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Ωστόσο οι δύο στρατηγοί κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Στο Χαρτούμ, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί -και επιστρέφουν σε λίγες περιοχές για λίγες ώρες- ενώ οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Πύραυλοι έχουν μετατρέψει σε ερείπια κατοικίες και νοσοκομεία.

Ελλείψεις

Επτά νοσοκομεία έχουν κλείσει στο Χαρτούμ εξαιτίας των συγκρούσεων, ενώ τα υπόλοιπα αδυνατούν να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τους γιατρούς, ελλείψει υλικών ή διότι έχουν καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις ή διότι τα μέλη του προσωπικού δεν μπορούν να φθάσουν στην εργασία τους.

Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται στην χώρα όπου και σε κανονικές συνθήκες υπάρχουν ελλείψεις λόγω του πληθωρισμού που τρέχει με τριψήφια νούμερα. Κανένα φορτηγό τροφοδοσίας δεν έχει μπει στην πρωτεύουσα του Σουδάν από το Σάββατο.

Στην χώρα των 45 εκατομμυρίων κατοίκων όπου η πείνα πλήττει περισσότερο του ενός τρίτου του πληθυσμού, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωμάτες λένε ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν: τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ και ο ΟΗΕ καταγγέλλει λεηλασίες στις αποθήκες και τις εγκαταστάσεις του.

Οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία μίας επίθεσης στο σπίτι τους ή στην οικογένειά τους: δεν έχουν ξεχάσει τις μάχες, τις επιθέσεις και τις φρικαλεότητες που κόστισαν στον δικτάτορα Όμαρ αλ-Μπασίρ, που ανατράπηκε το 2019, την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ. Ο Σουδανός δικτάτορας είχε τότε αναθέσει την εφαρμογή της πολιτικής της καμένης γης σε έναν άνθρωπο: τον Χεμεντί.

Οι διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να οργανώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης των πολιτών τους. Αποστολή δύσκολη αφού γίνονται και οι ίδιες στόχος επιθέσεων: αμερικανική διπλωματική αποστολή δέχθηκε πυρά την Δευτέρα και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκε επίθεση στην κατοικία του στο Χαρτούμ.

Διπλωματικές πηγές: Στόχος η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια

Έπειτα από σχετικές οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες στο Χαρτούμ, λαμβάνοντας υπόψη την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών. Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

«Δεν τολμάει κανείς να ανοίξει παράθυρο»

Ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ πως «ενώ υπήρχε ένα σχέδιο εκεχειρίας και κατάπαυση του πυρός από χθες το απόγευμα στις 6, το οποίο θα διαρκούσε μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα, δυστυχώς καταστρατηγήθηκε και γίνονται μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατών».

«Δεν τολμάει κανείς ούτε παράθυρο να ανοίξει, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κάποιος από την αντίπαλη ομάδα και να αρχίσουν να πυροβολούν» σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Παγουλάτος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε ρεύμα ούτε νερό.

«Πρέπει να παραμείνουν σταθερά στα σπίτια τους. Δεν μπορεί κανείς να τους δώσει βοήθεια. Δυστυχώς με αυτά που έχουν, είτε έχουν είτε δεν έχουν, με αυτά θα περάσουν. Δεν υπάρχει άνθρωπος να διακινδυνεύσει να πάει έξω σε κάποιο κατάστημα, να τους φέρει αυτή τη στιγμή κάποιο τρόφιμο το οποίο μπορεί και να είναι αναγκαίο».

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters, AFP