Skip to main content

G7 για Σουδάν: «Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως»

REUTERS/Stringer

«Προτρέπουμε τα μέρη να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες άνευ προϋποθέσεων».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 προέτρεψαν την Τρίτη τις αντιμαχόμενες δυνάμεις στο Σουδάν να «τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Η χώρα βυθίζεται στο χάος ενός νέου εμφυλίου πολέμου, με περίπου 185 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 1.800 να έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις των τελευταίων τριών ημερών μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Η κατάσταση στο Σουδάν μπήκε στην ημερήσια διάταξη των υπουργών της G7, που συναντήθηκαν στην Ιαπωνία. «Προτρέπουμε τα μέρη να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες άνευ προϋποθέσεων», ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσαν μετά τις συζητήσεις τους.

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί στην αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν. Σε αυτήν υπογράμμισε ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ».

naftemporiki.gr