Skip to main content

«Blame game» ΗΠΑ – Ρωσίας για το επεισόδιο με το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

REUTERS/Anton Vaganov

Κρεμλίνο: Στο «χαμηλότερο σημείο» τους οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον

Νέα εστία έντασης στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας πυροδότησε το επεισόδιο με το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα, αντανακλώντας τον αυξανόμενο κίνδυνο μίας απευθείας αντιπαράθεσης των δύο χωρών εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για «απερίσκεπτη συμπεριφορά» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ για να του επιδώσει διαμαρτυρία. Ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο Ρώσος πρέσβης τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί το περιστατικό «πρόκληση» και ότι «η απαράδεκτη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού κοντά στα σύνορα της χώρας προκαλεί ανησυχία».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο «χαμηλότερο σημείο» τους και σε «άθλια κατάσταση», δήλωσε Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται στο «χαμηλότερο σημείο» τους μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε για το περιστατικό, αλλά δεν υπήρξε επαφή σε υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Ο ίδιος ανέφερε πως «η Ρωσία δεν αρνήθηκε τον εποικοδομητικό διάλογο και δεν τον αρνείται τώρα».

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν την Τρίτη πως αναγκάστηκαν να ρίξουν στη θάλασσα το UAV, διότι ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος το αναχαίτισε και προκάλεσε ζημιά στην προπέλα του. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διοίκηση του αμερικανικού στρατού, το συμβάν, ήταν αποτέλεσμα «μη ασφαλούς και μη επαγγελματικής αναχαίτισης» από ρωσικό μαχητικό.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε την αμερικανική εκδοχή των γεγονότων. Ανέφερε πως το drone συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, εξαιτίας απότομου ελιγμού και ότι ουδέποτε χτυπήθηκε από ρωσικό μαχητικό. Το υπουργείο διευκρίνισε πως εστάλησαν μαχητικά να αναγνωρίσουν άγνωστο εισβολέα που απειλούσε να παραβιάσει τον ρωσικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας «τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα που έφεραν και δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα» αλλά «επέστρεψαν με ασφάλεια στη βάση τους».

Αντίθετα, η ευρωπαϊκή διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ανέφερε πως ρωσικό μαχητικό Σουχόι Su-27 πέταξε μπροστά στο UAV και άφησε εσκεμμένα να διαρρεύσει καύσιμο πάνω του, ενώ κατόπιν χτύπησε την προπέλα του. Το Πεντάγωνο, διά του εκπροσώπου του, Πατ Ράιντερ, γνωστοποίησε πως επειδή δεν ήταν πλέον σε θέση να κάνει ελιγμούς, αποφασίστηκε να ριχτεί στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ίδιος εκτίμησε πως το ένα ρωσικό μαχητικό επίσης υπέστη ζημιά και ότι η αναχαίτιση κράτησε 30 με 40 λεπτά.

Τα αεροσκάφη τύπου MQ-9 χρησιμοποιούνται κυρίως για αναγνώριση, αλλά μπορούν επίσης να φέρουν οπλισμό και έχουν επίσης αντίμετρα. Διαθέτουν αισθητήρες ικανούς να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις. Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει διευκρινίσει, τουλάχιστον ως τώρα, ποια ήταν η αποστολή του UAV, ούτε εάν ήταν οπλισμένο.

Η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τις πτήσεις αναγνώρισης και επιτήρησης, αν και επιχειρούν πάντα στον διεθνή εναέριο χώρο.

O Ολεξέι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, σημείωσε πως το περιστατικό με το drone αποτελεί «σημάδι της «ετοιμότητας» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επεκτείνει τη ζώνη σύγκρουσης.

Με φόντο τις αιτιάσεις των ΗΠΑ πως η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε το drone ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως η Μόσχα οφείλει να σέβεται τον διεθνή εναέριο χώρο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters, CNN