Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ: Πολιτική «ανάσχεσης, περικύκλωσης καταστολής της Κίνας» από τις ΗΠΑ

REUTERS/Thomas Peter

Τα σχόλια του Κινέζουν ηγέτη έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με προηγούμενες τοποθετήσεις της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας, που αναφερόταν αόριστα σε «ορισμένες χώρες», αποφεύγοντας να τις κατονομάσει.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προχώρησε σε μια ασυνήθιστα ωμή επίπληξη της πολιτικής των ΗΠΑ τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για κστρατεία καταστολής της Κίνας υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

«Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχουν θέσει σε εφαρμογή πλήρη πολιτική ανάσχεσης, περικύκλωσης και καταστολής της Κίνας, κάτι που εγείρει προκλήσεις άνευ προηγουμένου για την ανάπτυξη της χώρας μας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Δευτέρα.

«Το εξωτερικό περιβάλλον ως προς την ανάπτυξη της Κίνας βίωσε ταχείες αλλαγές. Οι αβέβαιοι και απρόβλεπτοι παράγοντες αυξήθηκαν κατά πολύ», τόνισε επίσης ο Σι.

Τα σχόλια του Σι κινούνται σε διαφορετικό τόνο από το συνηθισμένο για ένα ηγέτη που γενικά απέφυγε να επικρίνει ευθέως τις ΗΠΑ σε δημόσιες δηλώσεις, παρόλο που η κατάσταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν αποπνέει αισιοδοξία.

Επίσης, η κατηγορία για την καταστολή της ανάπτυξης της Κίνας από τις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια έρχεται καθώς επενδυτές κατηγορούν τον Σι ότι η οικονομία της Κίνας έχει πληγεί από τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της έμφασης στην εθνική ασφάλεια.

Τα ζητήματα που προκαλούν τριβές ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Δύση πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια: εκτείνονται από τη μεταχείριση των μειονοτικών μουσουλμάνων Ουιγούρων ως την ανισορροπία των ισοζυγίων εμπορικών συναλλαγών, περνώντας από την υπόθεση της Ταϊβάν, την κυριαρχία στο πεδίο της τεχνολογίας, κατηγορίες για κατασκοπεία.

Πλέον κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν τον περιορισμό του Πεκίνου, ο Σι φαίνεται να επενδύει περισσότερο στην εθνικιστική ρητορική —που χρησιμοποιείται ευρέως από κατώτερους αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης— που επιτίθεται στην Ουάσιγκτον, κάθε φορά που οι διμερείς εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν για το εμπόριο, την τεχνολογία, τη γεωπολιτική επιρροή και τις απόψεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην αγγλική μετάφραση των δηλώσεων του Κινέζου ηγέτη που μετέδωσε το Xinhua δεν γίνεται αναφορά σε ανάσχεση ή στις ΗΠΑ. Αντίθετα, ανέφερε ότι κάλεσε τους αξιωματούχους να «έχουν το θάρρος να πολεμήσουν καθώς η χώρα αντιμετωπίζει βαθιές και περίπλοκες αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές τοπίο».