Skip to main content

Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι δίνει σήμα ότι θα παραδώσει το Μπαχμούτ

«Ο εχθρός καταστρέφει σταδιακά ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των θέσεών μας».

Το Κίεβο δεν θα παραδώσει το Μπαχμούτ, δήλωνε ο Ζελένσκι στις 2 Φεβρουαρίου. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, ανέφερε ότι οι δυνάμεις του δεν θα κρατήσουν την πόλη «με κάθε κόστος»..

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται  ότι σύντομα θα τους είναι αδύνατο να υπερασπιστούν την υπό πολιορκία  πόλη  στην Ανατολική Ουκρανία καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ισοπεδώνουν την περιοχή.

«Ο εχθρός καταστρέφει σταδιακά ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των θέσεών μας», δήλωσε ο  Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ανώτατος διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σέρσκι,  ανέφερε, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι το Κρεμλίνο έχει αναπτύξει μερικές από τις καλύτερα εκπαιδευμένες μονάδες εφόδου της μισθοφορικής ομάδας Wagner για να διασπάσει τις ουκρανικές γραμμές και να περικυκλώσει το Μπαχμούτ, ανεξαρτήτως απωλειών, δήλωσε σε ένα στρατιωτικό κανάλι Telegram.

https://twitter.com/Roadster1978/status/1630681729504628736

Καθώς η Μόσχα εντείνει την εκστρατεία της στο ανατολικό μέτωπο, οι δηλώσεις των Ουκρανών αξιωματούχων για την πολύπαθη πόλη σηματοδοτούν μεταστροφή.

Οι σφοδρές μάχες για την πόλη του Ντονέτσκ βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο – μια από τις μακροβιότερες εκστρατείες για την κατάληψη πόλης από την αρχή του πολέμου.

Πρόσφατα βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός δείχνουν ένα τοπίο με απανθρακωμένα κτίρια και λίγους εναπομείναντες κατοίκους να μαζεύουν χιόνι για να το κάνουν για νερό. Ο πληθυσμός του Μπαχμούτ μειώθηκε από 70.000 πριν από τον πόλεμο σε λιγότερους από 6.000, καθώς οι άμαχοι εγκατέλειψαν τη γραμμή του μετώπου που πλησίαζε.

REUTERS

«Ροκανίστε τον χρόνο»

Η επικέντρωση στο Μπαχμούτ έχει προβληματίσει πολλούς στρατιωτικούς παρατηρητές, αλλά και αρκετούς συμμάχους της Ουκρανίας. Η πόλη δεν θεωρείται σημαντικός κόμβος ελέγχου και θα προσέφερε περιορισμένο στρατηγικό πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις μόλις κερδηθεί.

Οι αμερικανικές αρχές συμβούλευσαν την Ουκρανία να παίξει με το χρόνο, καθώς αναμένεται να φθάσουν βαριά όπλα, ιδίως άρματα μάχης στην χώρα από τους συμμάχους.

Για να συγκρατήσει τους πόρους της- για μια εαρινή αντεπίθεση στο νότο- η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει το Μπαχμούτ, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η περιοχή ωστόσο έχει πληγεί από τις υψηλότερες απώλειες του πολέμου, καθώς το Μπαχμούτ απέκτησε συμβολική σημασία.

Η κατάληψή του θα ήταν ένα βήμα προς την κατάληψη από την Ρωσία, ολόκληρης της ουκρανικής περιοχής Ντονμπάς την οποία ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακήρυξε τμήμα της Ρωσίας – εκτός από τις διεκδικήσεις σε  Ζαπορίζια και Χερσώνα – στον απόηχο παράνομων δημοψηφισμάτων τον Σεπτέμβριο.

Για την Ουκρανία, ο στόχος είναι να αποδυναμώσει τις ρωσικές δυνάμεις με συγκρούσεις στα αστικά κέντρα, διατηρώντας παράλληλα αποθέματα όπλων για να εξαπολύσει μια αντεπίθεση την άνοιξη.

«Εις θάνατον» οι κατάδικοι με την τακτική της Wagner

Τα πιο αποτελεσματικά πλήγματα στην περιοχή έχουν δοθεί από την ομάδα Wagner του Πριγκόζιν.

Η τακτική της απέκλινε από τις συμβατικές ρωσικές μεθόδους πολέμου καθώς ο Πριγκόζιν πρόσθεσε στις δυνάμεις του χιλιάδες  κατάδικους φυλακών, προσφέροντάς τους απαλλαγή μόλις ολοκληρώσουν την υπηρεσία τους.

Τους χρησιμοποίησε για να προπορεύονται και να επιτίθενται κατά κύματα, ως μικρές ομάδες εφόδου πεζικού, σχεδόν με ανύπαρκτη κάλυψη πυροβολικού.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε ότι το 50% των πρώην κρατουμένων που στάλθηκαν στον Μπαχμούτ σκοτώθηκαν κατά τη διαδικασία.

naftemporiki.gr