Skip to main content

Πάνω από 24.000 οι νεκροί σε Τουρκία, Συρία

REUTERS/Stoyan Nenov

Η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στα τελευταία 100 χρόνια.

Συνεχίζει να μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στην νοτιοανατολική Τουρκία και τη  βορειοδυτική Συρία. Τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα πάνω από 24.000 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στην Τουρκία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 20.665, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Σύμφωνα με την πηγή αυτή, σχεδόν 93.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές στη νότια Τουρκία, ενώ στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι.

Στη Συρία, οι νεκροί συνολικά ανέρχονται σε 3.513 (2.166 σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες στα βορειοδυτικά της χώρας, σύμφωνα με την πολιτική άμυνα των «Λευκών Κρανών», και 1.347 θάνατοι σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συρία κρατικά μέσα ενημέρωσης).

Οι πιο φονικές φυσικές καταστροφές

Ο σεισμός, που χτύπησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, κατατάσσεται ως η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή αυτόν τον αιώνα, έχοντας περάσει τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και πλησιάζοντας τους 31.000 νεκρούς από σεισμό στο γειτονικό Ιράν το 2003. Για την Τουρκία είναι ο πιο θανατηφόρος σεισμός που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και πάνω από 80 χρόνια.

Χιλιάδες θεωρείται ότι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, με τους διασώστες να δίνουν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων τόσες μέρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει επίσης άστεγοι, χωρίς τροφή και αντιμετωπίζοντας δύσκολες καιρικές συνθήκες, με τους ηγέτες και στις δύο χώρες να δέχονται κριτική για τον τρόπο που διαχειρίζονται την κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην επαρχία Αντιγιαμάν την Παρασκευή ότι η απάντηση της κυβέρνησης θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. «Αν και έχουμε τη μεγαλύτερη ομάδα έρευνας και διάσωσης στον κόσμο αυτή τη στιγμή, είναι πραγματικότητα ότι οι προσπάθειες έρευνας δεν είναι τόσο γρήγορες όσο θέλαμε να είναι», είπε.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στις πληγείσες περιοχές μετά τον σεισμό, επισκεπτόμενος νοσοκομείο στο Χαλέπι με τη σύζυγό του Άσμα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η κυβέρνησή του ενέκρινε επίσης παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πρώτη γραμμή του 12ετούς εμφυλίου πολέμου της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την άφιξη βοήθειας για εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε νωρίτερα ότι εξαντλούνται τα αποθέματα στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες καθώς η ο πόλεμος περιπλέκει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας.

naftemporiki.gr