Skip to main content

Τουρκία: Κατασκευαστής – «νεκροθάφτης» προσπάθησε να φύγει από την χώρα – Πάνω από 23.000 οι νεκροί

REUTERS/Umit Bektas



Οκτακόσιοι άνθρωποι εκτιμάται ότι θάφτηκαν στα ερείπια του πολυτελούς συγκροτήματος, με 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, που ο επιχειρηματίας το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του παραδείσου».

Ενώ οι νεκροί αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, οι υπεύθυνοι για τα κτίρια που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι λόγω κακοτεχνιών, παγιδεύοντας χιλιάδες στο ερείπιά τους σπεύδουν να εξαφανιστούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό τα θύματα του φονικού σεισμού σε Τουρκία και  βορειοδυτική Συρία, ξεπέρασαν τις 23.000 και έφτασαν τις 23.341.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Περισσότεροι από 3.466 είναι οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Συρία.

Οκτακόσιοι από τους νεκρούς είναι θύματα κατασκευαστή ενός 12όροφου κτιρίο, ο οποίος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, έχοντας επάνω του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ετοιμαζόταν να φύγει από τη χώρα με προορισμό το Μαυροβούνιο. Το πολυτελές συγκρότημα, με 250 διαμερίσματα, στην επαρχία Χατάι, στη νοτιοανατολική Τουρκία που το διαφήμιζε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ως «μια γωνιά του παραδείσου», γκρεμίστηκε ολοσχερώς.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκανέζος ποδοσφαιριστής Κριστιάν Ατσού, της Χατάισπορ και ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, ο Τανέρ Σαβούτ, πιστεύεται πως είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στα χαλάσματα. Ομάδες διασωστών επιχειρούν ακόμη στο σημείο για να βρουν επιζώντες.

Από την Δευτέρα, πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν τις ευθύνες  κατασκευαστών που χρησιμοποίησαν υλικά κακής ποιότητας ή δεν τήρησαν τους κανονισμούς στην οικοδόμηση κτιρίων. Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ  η πρώτη μήνυση και αναμένεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες.

«Οι έρευνες για τα κτίρια που κατέρρευσαν είναι σε εξέλιξη. Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Πηγή: ΑΜΠΕ