Skip to main content

Βρετανία: 70.000 εργαζόμενοι πανεπιστημίων θα απεργήσουν για 18 ημέρες

Την ώρα που ο πληθωρισμός αγγίζει διψήφια επίπεδα, ο Ρίσι Σούνακ δέχεται πιέσεις προκειμένου να λύσει το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σε απεργία θα προχωρήσουν περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι σε 150 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απεργία αναμένεται να διαρκέσει 18 ημέρες μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αφού δεν επιλύονται οι υπάρχουσες διαφωνίες που αφορούν τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις, σύμφωνα με την Ένωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU).

«Ο χρόνος πιέζει τώρα ώστε ο κλάδος να επιτύχει μια συμφωνία ή να πληγεί από μια εκτεταμένη αναστάτωση κατά τη διάρκεια της άνοιξης», δηλώνει η γενική γραμματέας του UCU.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί ακαδημαϊκούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους και το επαγγελματικό προσωπικό των κολεγίων και των πανεπιστημίων, δηλώνει ότι διεκδικεί καλύτερες αποδοχές αφότου οι εργοδότες όρισαν αύξηση μισθού 3% έπειτα από μια δεκαετία χαμηλότερων αμοιβών σε σχέση με τον πληθωρισμό, όπως επισημαίνει.

Καθώς η χώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται πιέσεις να επιλύσει ένα κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στη Βρετανία που ξεκίνησε πέρυσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters