Skip to main content

Γαλλία: Προετοιμασίες στις νομαρχίες για πιθανές διακοπές ρεύματος τον χειμώνα

REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Για το 40% του πληθυσμού της Γαλλίας πάντως δεν θα υπάρξει ποτέ καμία διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Τι θα κάνει η Γαλλία εν όψει του χειμώνα και της ενεργειακής κρίσης; Η χώρα ετοιμάζεται «δια παν ενδεχόμενο», με την κυβέρνηση να στέλνει εγκύκλιο στους νομάρχες ώστε να προλάβουν και να προετοιμάσουν τα τμήματα τους για πιθανές προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, της οποίας δημοσίευμα αναφέρεται στα προτεινόμενα μέτρα, το ενδεχόμενο διακοπών αποτελεί προς το παρόν μια υπόθεση, η οποία, αν κριθεί αναγκαίο να υλοποιηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ 8.00 και 13.00 και μεταξύ 18.00 και 20.00 να μένουν χωρίς ρεύμα κάποιες περιοχές της χώρας.

Tα σχολεία που είναι πιθανό να επηρεασούν ότι δεν ανοίγουν το πρωί για να μην μείνουν χωρίς φως, θέρμανση ή συναγερμό.

Ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση για το 40% του πληθυσμού της Γαλλίας δεν θα υπάρξει ποτέ καμία διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το δημοσίευμα. Επισημαίνεται ωστόσο ότι, αν υπάρξουν διακοπές σε ολόκληρες περιοχές, τότε αναμφίβολα θα επηρεαστούν οι τομείς των μεταφορών – κυρίως των σιδηροδρομικών, αλλά και της κινητής τηλεφωνίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο χάρτης των περιοχών, στον οποίο θα απεικονίζονται οι περιοχές που θα μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θα θυμίζει «δέρμα λεοπάρδαλης» και ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα προειδοποιούνται μια μέρα πριν.

Το κόκκινο σήμα EcoWatt θα αποστέλλεται τρεις ημέρες νωρίτερα, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες περιφέρειες θα επηρεάζονται και στη συνέχεια, μια ημέρα νωρίτερα, να γνωρίζουν επ’ ακριβώς βάσει της διεύθυνσής τους, αν θα κοπεί το ρεύμα στην περιοχή τους.

Με την εγκύκλιο ολοκληρώνεται το προπαρασκευαστικό έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τις νομαρχίες για την προστασία κρίσιμων σημείων από περικοπές: πυροσβέστες, χωροφυλακή, νοσοκομεία κ.λπ. Μερικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν επίσης τοποθετηθεί στους καταλόγους πελατών προτεραιότητας, όπως και οι εγκαταστάσεις με γεννήτριες που έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα μήνα για να δοκιμάσουν τη λειτουργία τους.

Για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, θα συνιστάται να δίνεται προτεραιότητα στο 112.

Πηγές: Le Monde, Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ