Skip to main content

Βατικανό κατά Κίνας: Παραβίαση διμερούς συμφωνίας για τον διορισμό επισκόπων

Ο διορισμός αυτός φαίνεται ότι είναι μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της συμφωνίας του 2018 μεταξύ του Βατικανού και του Πεκίνου.

Για παραβίαση της διμερούς συμφωνίας για τον διορισμό επισκόπων, εγκαθιστώντας έναν επίσκοπο που δεν αναγνωρίζεται από την Αγία Έδρα, κατηγόρησε σήμερα το Βατικανό τις κινεζικές αρχές.

Στην ανακοίνωσή του το Βατικανό αναφέρει ότι πληροφορήθηκε «με έκπληξη και λύπη του» ότι ο επίσκοπος μιας άλλης πόλης τοποθετήθηκε αναπληρωτής επίσκοπος στο Σιανγκτζί.

Ο διορισμός αυτός φαίνεται ότι είναι μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις της συμφωνίας του 2018 μεταξύ του Βατικανού και του Πεκίνου.

Η συμφωνία, την οποία ορισμένοι Καθολικοί κατήγγειλαν ως «ξεπούλημα» στις κομμουνιστικές κινεζικές αρχές, ανανεώθηκε τον Σεπτέμβριο για άλλη μια διετία. Οι λεπτομέρειές της παραμένουν απόρρητες.

Το Σιανγκτζί δεν αναγνωρίζεται ως επισκοπή από το Βατικανό, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, και η τοποθέτηση ενός επισκόπου εκεί «δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του διαλόγου». Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, το Βατικανό υποστηρίζει ότι είχαν προηγηθεί «ισχυρές πιέσεις από τις τοπικές αρχές». Η Αγία Έδρα αναμένει μια «εξήγησε» από τις κινεζικές αρχές και ελπίζει ότι «δεν θα επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters