Skip to main content

Μολδαβία: Θα πληρώσει την Gazprom αλλά είναι «έτοιμη για όλα τα σενάρια»

H Μολδαβία διαβεβαίωσε ότι θα πληρώσει για το αέριο που της παρέχει η Ρωσία.

Η Μολδαβία βρέθηκε χθες στη μέση ενός ενεργειακού εκβιασμού με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσός Gazprom να απειλεί ότι θα μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της ουκρανικής οδού- και του τελευταίου αγωγού που κατευθύνεται προς την Ευρώπη-, υποστηρίζοντας ότι το φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία δεν καταλήγει στη χώρα.

Η Ουκρανία αρνήθηκε την κατηγορία της Gazprom υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο για να περιορίσει τις προμήθειες στην Ευρώπη.

Από την πλευρά της η Μολδαβία διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα πληρώσει για το αέριο που της παρέχει η Ρωσία, αλλά το οποίο παραμένει στην Ουκρανία, μέσω της οποίας γίνεται η διαμετακόμισή του.

«Για να είμαι σαφής, όλο το αέριο, που προορίζεται για τη Μολδαβία, φθάνει τελικά στη χώρα μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, τονίζοντας πως «η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει».

«Οι όγκοι του αερίου, στους οποίους αναφέρεται η Gazprom και οι οποίοι παραμένουν στην Ουκρανία, είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία. Η χώρα μας πληρώνει πάντα γι’ αυτές τις ποσότητες και θα συνεχίσει να πληρώνει γι’ αυτές στο σύνολό τους», πρόσθεσε.

«Οι πιέσεις, ο εκβιασμός και οι απειλές δεν πιάνουν πλέον», δήλωσε σήμερα ο Σπίνου.

«Έτοιμη για κάθε σενάριο»

Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θα σταματήσει το Δεκέμβριο να προμηθεύει αέριο στη Μολδαβία. «Όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους ενεργειακούς πόρους για να εκβιάζει», δήλωσε η Γκαβριλίτα στον τηλεοπτικό σταθμό Pro TV.

Η Μολδαβία, μια χώρα με 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, υφίσταται τις συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Gazprom έχει ήδη μειώσει στο μισό τις εξαγωγές της αερίου προς το Κισινάου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ