Skip to main content

Ιράν: Ακόμη τρεις θανατικές καταδίκες για συμμετοχή στις διαδηλώσεις

Οι τρεις κρατούμενοι, τους οποίους αφορούν οι πρόσφατα εκδοθείσες θανατικές καταδίκες, θα μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεών τους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τρεις ακόμη θανατικές καταδίκες εξέδωσε η ιρανική δικαιοσύνη σε άτομα που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, σύμφωνα με το Mizan Online.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει λίγες μέρες μετά την έκδοση της πρώτης θανατικής καταδίκης λόγω συμμετοχής στις διαδηλώσεις. Η ανώνυμη κρατούμενη έλαβε την κατηγορία αφού κατηγορήθηκε για εμπρησμό κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας και για «εχθρό του Θεού και της διαφθοράς στη Γη».

Οι τρεις κρατούμενοι, τους οποίους αφορούν οι πρόσφατα εκδοθείσες θανατικές καταδίκες, θα μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεών τους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι η πρώτη φορά που οι διαμαρτυρίες στο Ιράν δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο οικονομικό ή πολιτικό ζήτημα, αλλά την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε στο CNBC ο Vali Nasr, καθηγητής στη σχολή προηγμένων διεθνών σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Μια ολόκληρη νεότερη γενιά αμφισβητεί τους κανόνες, όπως η χρήση μαντίλας, και η κυβέρνηση στο Ιράν έχει τα χέρια της γεμάτα προσπαθώντας να διαχειριστεί τις διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Nasr. «Οι διαμαρτυρίες εγείρουν την προσοχή των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης και την σοβαρή κριτική των ιρανικών».

Η δικαιοσύνη του Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο στην επαρχία της Τεχεράνης είχαν εκδοθεί 1.024 κατηγορητήρια σε σχέση με τις διαδηλώσεις, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρόσθεσε ότι 21 κρατούμενοι κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τιμωρούνται με θάνατο και οι Ιρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να τους εκτελέσουν δημοσίως.

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες, με τις γυναίκες και τις φοιτήτριες να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτές, ανεμίζοντας και καίγοντας τις μαντίλες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Αμινί.

333 εκτελέσεις το 2021

Αμέσως μετά την Κίνα, το Ιράν κατέχει τη δεύτερη θέση με τον μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων εκτελέσεων, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Το Iran Human Rights ανέφερε ότι τουλάχιστον 333 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2021, και η Αμνηστία δήλωσε ότι 14 από αυτούς ήταν γυναίκες.

ο Asif Ahuja, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες βασίζονται σε ένα πολύ «νόμιμο αίτημα» των γυναικών που θέλουν πραγματικά να καταργηθεί ο κανόνας της υποχρεωτικής μαντίλας. «Θέλουν απλώς να ξεχάσουν το κράτος και να ζήσουν όπως ζει ο υπόλοιπος κόσμος».

naftemporiki.gr