Skip to main content

Χερσώνα: Είναι η αρχή του τέλους για τον πόλεμο;

Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ήρθε η στιγμή για την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας, είπε στους ηγέτες της G20 ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας την υποστήριξη του κόσμου στην επιδίωξη αυτού που παρουσίασε ως «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», δήλωσε κατά την ομιλία του στους ηγέτες της G20 ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ομιλία του, έρχεται λίγες μέρες μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την δυτική περιφέρεια της Χερσώνας που έχει θεωρηθεί σημείο καμπής στις συγκρούσεις, ακόμα και ευκαιρία για εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με το Κίεβο πλέον να έχει θέση ισχύος.

Από τη σημερινή εμφάνιση του Ουκρανού προέδρου, μέσω βιντεοδιάσκεψης, αξίζουν να σημειωθούν τρία στοιχεία:

  1. Ο Ρώσος πρόεδρος Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παρευρίσκεται στο Μπαλί αντί του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν αποχώρησε από την αίθουσα.
  2. Οι ηγέτες της G20 φαίνεται ότι καταλήγουν σε μια ανακοίνωση για τη σύνοδο κορυφής που περιλαμβάνει απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
  3. Ο Ζελένσκι έκανε γνωστούς τους όρους για το τέλος του πολέμου, ανακοινώνοντας μια «φόρμουλα» που αποτελείται από δέκα σημεία.

Οι τόνοι επομένως πέφτουν, με τον Ζελένσκι να σημειώνει ότι η Χερσώνα αποτελεί την αρχή του τέλους του πολέμου. «Δεν είναι ακόμη το τελικό σημείο στον αγώνα ενάντια στο κακό, αλλά καθορίζει ήδη ολόκληρη την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων».

Τι σημαίνει όμως η αρχή του τέλους; Ο Ουκρανός πρόεδρος στον δεκάλογό του διευκρινίζει ότι δεν αποδέχεται εδαφικές παραχωρήσεις. Ήρθε η στιγμή για την πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας, είπε στους ηγέτες, ζητώντας την υποστήριξη του κόσμου στην επιδίωξη αυτού που παρουσίασε ως «φόρμουλα ειρήνης» του Κιέβου.

Η εναλλακτική, ανέφερε, θα σημαίνει το πάγωμα της των συγκρούσεων και μια ευκαιρία για τη Ρωσία «να περιμένει, να ενισχύσει τις δυνάμεις της και μετά να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης».

Αυτό- ότι η Ρωσία μπορεί να αναδιαμορφώσει τις δυνάμεις της- είναι κάτι που επικρατεί ως ανησυχία στους ειδικούς, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να προειδοποιεί χθες ότι θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η Ρωσία στην παρούσα φάση. «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικές ικανότητες, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχουν επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα», είπε.

Στις πρώτες του αντιδράσεις πάντως στις ουκρανικές προτάσεις, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν φαίνεται να είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, με τον κύκλο των διαπραγματεύσεων να μην φαίνεται έτοιμος να ανοίξει ακόμα. Ο Ζελένσκι άλλωστε μιλάει από θέσης ισχύς, γιατί η Ρωσία παραδέχτηκε μια ήττα στο πεδίο της μάχης και παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την κατοχή της Χερσώνας.

«Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, οι πολιτικές συνέπειες αυτής της ήττας είναι πολύ μεγάλες…. Πρόκειται για μια προσωπική ταπείνωση για τον Ρώσο πρόεδρο που θα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του ως ηγέτη εν καιρώ πολέμου», σημείωσε ο Andriy Zagorodnyuk του Atlantic Council εκτιμώντας ότι ο Πούτιν θα ζητήσει τώρα κέρδη σε άλλους τομείς για να αντισταθμίσει την απώλεια της Χερσώνας.

Πάντως, όπως αναφέρει ο Zagorodnyuk, το γεγονός ότι η Μόσχα ισχυρίστηκε, κατά την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών, ότι η Χερσώνα αποτελεί πλέον μέρος της Ρωσίας, και λίγο μετά οι δυνάμεις της υποχώρησαν, θέτει υπό αμφισβήτηση όλα τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Ο πόλεμος απέχει ακόμη πολύ από το τέλος, αλλά η νίκη στη Χερσώνα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα βασικά σημεία καμπής στην ήττα της εισβολής του Πούτιν», κατέληξε o Zagorodnyuk.

Από την άλλη, σε ανάλυσή του το Reuters διερωτάται γιατί να σταματήσει σε αυτή τη φάση η Ουκρανία, δεδομένου ότι έχει το πλεονέκτημα μετά τη Χερσώνα και μπορεί να διεκδικήσει τα εδάφη της πίσω.

«Όλη αυτή η ιδέα, νομίζω, στον δυτικό Τύπο του ”Πότε θα διαπραγματευτεί η Ουκρανία;” αγνοεί τις βασικές αρχές, που είναι ότι η Ρωσία συνεχίζει… να κάνει αυτούς τους παράξενους ισχυρισμούς για προσαρτημένο ρωσικό έδαφος», σχολίασε ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ Μπεν Χότζες.

Από την πλευρά του ο ανώτατος στρατηγός της Αμερικής, Μαρκ Μίλεϊ, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές της διπλωματίας σημείωσε ότι η πρόωρη άρνηση διαπραγμάτευσης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιδείνωσε τον ανθρώπινο πόνο και οδήγησε σε εκατομμύρια περισσότερα θύματα. «Όταν λοιπόν υπάρχει η ευκαιρία για διαπραγμάτευση, όταν μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη… αδράξτε τη στιγμή», δήλωσε.

Μιλώντας από τη Χερσώνα τη Δευτέρα ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρήνη, αλλά μόνο με τους όρους της, να αποκαταστήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη.

naftemporiki.gr