Skip to main content

Ρωσία: Ολοκληρώθηκε η απόσυρση από τη Χερσώνα

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η «αναδιάταξη» - που σημαίνει απόσυρση - των δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου έχει ολοκληρωθεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ολοκληρώσει την υποχώρηση των στρατευμάτων του από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιφέρεια Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ειδικότερα, στην ενημέρωση από το υπουργείο, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, αναφέρεται ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός τους μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του ποταμού.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η «αναδιάταξη» – που σημαίνει απόσυρση – των δυνάμεων στην ανατολική πλευρά του ποταμού έχει ολοκληρωθεί. Η απόσυρση ολοκληρώθηκε στις 05:00 ώρα Μόσχας (02:00 GMT) το πρωί της Παρασκευής, όπως αναφέρεται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την υποχώρηση των δυνάμεών της την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι οι προσπάθειες να διατηρήσει τη θέση της και τα στρατεύματά της ήταν «μάταιες» ενόψει εντεινόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης.

Το ρωσικό υπουργείο είπε επίσης την Παρασκευή ότι δεν έμεινε τίποτα στη δυτική όχθη του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιφέρεις Χερσώνα, και ότι δεν υπέστη καμία απώλεια προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την απόσυρση.

Να σημειωθεί πάντως ότι αναλυτές χαρακτήριζαν δύσκολο το εγχείρημα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται καλή προετοιμασία και χρόνο. Μάλιστα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ είχε εκτιμήσει ότι η ρωσική υποχώρηση θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί.

Ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης

Φωτογραφίες των κατοίκων της Χερσώνας που αναπαράγουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν μια μεγάλη ουκρανική σημαία να έχει υψωθεί στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον Guardian, πιθανώς η σημαία υψώθηκε από αντάρτες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Υπάρχουν επίσης αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι Ουκρανοί στρατιώτες μπήκαν στην Χερσώνα.

Πάντως το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα δεν θα αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, την οποία η Μόσχα έχει κηρύξει τμήμα της Ρωσίας αφού προχώρησε στην προσάρτησή της από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διεκδίκησε τη Χερσώνα και τρεις άλλες ουκρανικές περιοχές μετά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, όπως τα χαρακτήρισε, τον Σεπτέμβριο.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλνίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το καθεστώς της περιοχής είναι «καθορισμένο και συγκεκριμένο» και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν αλλαγές. «Είναι ένα θέμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι νομικά συγκεκριμένο και καθορισμένο. Δεν υπάρχουν αλλαγές και δεν μπορεί να υπάρξουν αλλαγές», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει μετανιώσει που ανακοίνωσε την προσάρτηση της Χερσώνας και τριών άλλων περιοχών σε μια θριαμβευτική εκδήλωση στη Μόσχα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στα πρώτα δημόσια σχόλια από το Κρεμλίνο από τότε που ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την πόλη της Χερσώνας προς την αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Άμυνας και ότι δεν έχει «τίποτα να προσθέσει».

naftemporiki.gr