Skip to main content

Επιμένει ο Σόιγκου- Η «βρόμικη βόμβα» θα κάνει τη «βρόμικη» δουλειά;

Στο θέμα της «βρόμικης βόμβας» επανήλθε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου κατά την επικοινωνία του με τους ομολόγους του από την Κίνα και την Ινδία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας «έσπασε» μήνες σχετικής σιωπής και ήρθε σε επικοινωνία το προηγούμενο διάστημα με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Τουρκία για να εκφράσει τις ανησυχίες του ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα», η οποία πρόκειται για ένα συμβατικό πυρομαχικό, γύρω από το οποίο υπάρχουν ραδιενεργά υλικά που διασκορπίζονται όταν εκρήγνυνται.

«Μια τέτοια έκρηξη θα είναι λιγότερο καταστροφική από σχεδόν οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται απαγορευμένο όπλο μαζικής καταστροφής», εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι.

Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Ράτζναθ Σινγκ φέρεται να είπε στον Σόιγκου ότι τα πυρηνικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν από καμία πλευρά στον πόλεμο. «Η προοπτική χρήσης πυρηνικών ή πυρηνικών όπλων έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της ανθρωπότητας», είπε ο Σινγκ στον Σόιγκου ενώ επανέλαβε την ανάγκη για έγκαιρη επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου και διπλωματίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τονίζοντας ότι η Μόσχα επιθυμεί να υπάρξει ενεργητική απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της απέρριψαν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει μια «βρόμικη βόμβα» και εξέφρασαν ανησυχία ότι η Μόσχα το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με πολλές αναλυτές επίσης, οι ισχυρισμοί της Μόσχας αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στους δυτικούς συμμάχους ώστε να περιορίσουν την βοήθεια προς το Κίεβο.

«Υπάρχουν ήδη φωνές στη Δύση που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες κάποιου είδους παραχωρήσεις για να αποφευχθεί μια τρομερή κλιμάκωση, με πιο πρόσφατη την επιστολή από 30 μέλη της προοδευτικής ομάδας του Κογκρέσου των ΗΠΑ που παροτρύνουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να κάνει μια διπλωματική ώθηση για τον τερματισμό του πολέμου. Αν και οπισθοχώρησε γρήγορα, αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική ένδειξη διχασμού για τον πόλεμο μέχρι σήμερα στο Δημοκρατικό Κόμμα, και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον φόβο μιας τέτοιας κλιμάκωσης», αναφέρει ο Γκαλεότι.

Το Κίεβο κινείται γρήγορα για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς. Κατόπιν αιτήματός του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιθεωρητές στις δύο ουκρανικές πυρηνικές τοποθεσίες που αναφέρονται από ρωσικές πηγές, το εργοστάσιο στην περιοχή Ντνιπροπετρόβσκ και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας στο Κίεβο. «Τα πυρηνικά υλικά καταγράφονται και παρακολουθούνται προσεκτικά, και δεν μπορεί να τεθεί θέμα εκτροπής σημαντικών ποσοτήτων για την κατασκευή κάποιας υποτιθέμενης βόμβας χωρίς να γίνει αντιληπτό», σημειώνει ο Γκαλεότι.

naftemporiki.gr