Skip to main content

Λευκορωσία: Διευρυμένες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας- Δεν εμπιστεύεται ο Πούτιν τον στρατό της χώρας;

Οι αρχές της Λευκορωσίας έδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες προκειμένου να μπορούν να προλαμβάνουν ή να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από γειτονικές χώρες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia. «Ο επικεφαλής της χώρας μας είχε σειρά συναντήσεων με υπηρεσίες επιβολής της τάξης και υιοθετήθηκε καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», επεσήμανε ο Μακέι στη συνέντευξή του.

«Υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποια γειτονικά κράτη σχεδιάζουν προκλήσεις για την κατάληψη κάποιων τμημάτων του εδάφους της Λευκορωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το καθεστώς αυτό δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας ευρείες εξουσίες και τους επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνουν προσαγωγές για ταυτοποίηση στοιχείων, να απαγορεύουν μετακινήσεις πολιτών, να παρακολουθούν και να ελέγχουν όλες τις επικοινωνίες, αλλά και να εισέρχονται σε οποιοδήποτε χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε στη διάρκεια συνάντησης με τις υπηρεσίες ασφαλείας τη Δευτέρα ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής δύναμης των δύο χωρών κοντά στην Ουκρανία σε απάντηση στην ξεκάθαρη απειλή που αποτελεί το Κίεβο για το Μινσκ.

Το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε ότι ο Λουκασένκο στη συνάντηση αυτή δήλωσε πως ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, την KGB, να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Πρέπει να έχουμε επιλογές για αντίδραση, περιλαμβανομένων στρατιωτικών, προκειμένου να ταυτοποιούμε και να εντοπίζουμε απειλές εγκαίρως και, αν είναι απαραίτητο, να απαντάμε επαρκώς σε οποιαδήποτε στρατιωτική εκδήλωση εναντίον της Λευκορωσίας».

Epic fail

Στο μεταξύ η ανακοίνωση του ηγέτη της Λευκορωσίας για την κοινή στρατιωτική δύναμη προκάλεσε ανησυχίες για την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας, κάτι που αρκετοί αναλυτές αποκλείουν θεωρώντας πως σε αυτή την περίπτωση ο Λουκασένκο δεν θα μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε από νωρίς στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής υπάρχαν αναφορές ότι στη Λευκορωσία καταγράφονται σημαντικές αντδράσεις στις τάξεις του στρατού που απορρίπττουν την συμμετοχή στον πόλεμο. 

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η εξήγηση που έδωσε η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που αναγκάστηκε σε εξορία το 2020. Σύμφωνα με την ίδια, ο Πούτιν δεν κάλεσε τις δυνάμεις του Λευκορώσου συμμάχου του να συμμετάσχουν στην εισβολή του στην Ουκρανία γαιτί δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι θα ακολουθήσουν πραγματικά τις εντολές.

«Είμαι σίγουρη ότι αυτός [ο Λουκασένκο] θα έδινε εντολή στον λευκορωσικό στρατό να συμμετάσχει σε αυτήν την εισβολή — αν ήταν σίγουρος ότι θα πολεμούσαν», είπε η Τιχανόφσκαγια. «Φανταστείτε την κατάσταση, αν έδινε αυτή τη διαταγή, ο λευκορωσικός στρατός θα πέρναγε τα σύνορα, και θα αυτομολουσαν, θα άλλαζαν πλευρά, θα κρύβονταν, γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να πολεμήσουν τους Ουκρανούς. Φανταστείτε τη φήμη του μπροστά στον Πούτιν, μπροστά στο Κρεμλίνο – θα ήταν μια επική αποτυχία». 

naftemporiki.gr