Skip to main content

Η Λιζ Τρας θέλει «ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη» για τη Βρετανία

Τρεις προτεραιότητες αποκάλυψε πως έχει η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας: «ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, η Τρας δεσμεύθηκε ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία μακριά από τις «θυελλώδεις ημέρες» της οικονομικής «τρικυμίας» που προκλήθηκε από την κρίση του Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία για ένα μήνα, προσπάθησε να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς σε μια κομματική διάσκεψη που έχει πληγεί από εσωκομματικές διαμάχες και σύγχυση. Εν μέσω δημοσκοπήσεων που δείχνουν πτωτική υποστήριξη για την κυβέρνησή της, η Τρας είπε ότιο έχει αγωνιστεί για να φτάσει εκεί που ήταν: «Ξέρω πώς είναι να απορρίπτουν τις δυνατότητές σου εκείνοι που πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα».

Τι είπε για την στροφή 180 μοιρών

Η ίδια υπερασπίστηκε τα αναπτυξιακά της σχέδια, επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε «συνασπισμό κατά της ανάπτυξης», και υποσχέθηκε να αποκτήσει «σκληρό έλεγχο» στα δημοσιονομικά. Σε μια προφανή αναφορά για την αναταραχή που προκάλεσε η κυβέρνηση στην αγορά την περασμένη εβδομάδα, αναγνώρισε ότι «όποτε υπάρχει αλλαγή, υπάρχει αναστάτωση». 

Υποστήριξε επίσης τη μείωση των φόρων ως «το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει ηθικά και οικονομικά», παρά το γεγονός ότι μόλις προηγουμένως πήρε πίσω την απόφασή της να καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή του 45%. «Το κατάλαβα και άκουσα», είπε. 

Λίγα λεπτά αργότερα, η ομιλία της διακόπηκε από διαδηλωτές της Greenpeace που κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Ποιος ψήφισε για αυτό;». Αφού απομακρύνθηκαν, η Τρας είπε: «Αργότερα στην ομιλία μου θα μιλήσω για τον συνασπισμό κατά της ανάπτυξης. Νομίζω ότι έφτασαν στην αίθουσα λίγο νωρίς».

Ανατρεπτικα σχέδια

Η Τρας έθεσε στο κέντρο της ομιλίας της την οικονομική ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι δεν θα ήθελαν όλοι το ανατρεπτικό της σχέδιο να αλλάξει τη Βρετανία, και υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα επωφεληθεί από τα αποτελέσματα. «Η κλίμακα της πρόκλησης είναι τεράστια. Πόλεμος στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά από μια γενιά. Ένας πιο αβέβαιος κόσμος στον απόηχο του Covid. Και μια παγκόσμια οικονομική κρίση», είπε. 

«Γι’ αυτό στη Βρετανία πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά. Όποτε υπάρχει αλλαγή, υπάρχει αναστάτωση. Δεν θα είναι όλοι υπέρ. Αλλά όλοι θα ωφεληθούν από το αποτέλεσμα: μια οικονομία που αναπτύσσεται και ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι που έχουμε ως σαφές σχέδιο για να υλοποιήσουμε».

Πειθαρχία στις δημόσιες δαπάνες

Η Τρας αρνήθηκε επανειλημμένως να πει εάν θα αυξήσει την στήριξη ανάλογα με τον πληθωρισμό, προκαλώντας διάσπαση του υπουργικού συμβουλίου. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα ασκήσει μια «σιδηρά πειθαρχία» στις δημόσιες δαπάνες, υπονοώντας πιθανή λιτότητα που θα ακολουθήσει.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της Τρας επικεντρώθηκε στον ζήλο της για μεταρρυθμίσεις και στην αγάπη της για τις επιχειρήσεις. Υποστήριξε επίσης ότι όλη η νομοθεσία της ΕΕ θα παραδοθεί στην ιστορία μέχρι το τέλος του έτους.

«Ξέρω πώς είναι να ζεις κάπου που δεν φτάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης»

Αναφέρθηκε επίσης στην καριέρα της, λέγοντας ότι ο κόσμος την έχει υποτιμήσει.«Είμαι εδώ σήμερα ως η πρώτη πρωθυπουργός της χώρας μας που πέρασε σε γενικό σχολείο», είπε. Δεσμεύτηκε έπειτα να φέρει την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα. «Ξέρω πώς είναι να ζεις κάπου που δεν νιώθεις τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης. Έχω δει κλειστά μαγαζιά και έχω δει ανθρώπους να έχουν μείνει χωρίς ελπίδα και να στρέφονται στα ναρκωτικά».

Η Τρας μίλησε ακόμα για τους ανθρώπους που πίστευε ότι είναι μέρος του «συνασπισμού κατά της ανάπτυξης» και επιτέθηκε σε πολιτικούς αντιπάλους που ζουν σε «αρχοντικά του βόρειου Λονδίνου» και πηγαίνουν με ταξί στα στούντιο του BBC για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Όπως είπε, «οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το SNP, τα μαχητικά συνδικάτα, τα κεκτημένα συμφέροντα, οι αρνητές του Brexit, η οργάνωση  Extinction Rebellion και μερικοί από τους ανθρώπους που είχαμε στην αίθουσα νωρίτερα… εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της ανάπτυξης». 

naftemporiki.gr