Skip to main content

Στην Ζαπορίζια «η μεγαλύτερη πυρηνική κλοπή στην ιστορία» 

Ο πυρηνικός σταθμός στην Ζαπορίζια

Eκ νέου αίτηση στη Rosatom, τον ρωσικό οργανισμό ατομικής ενέργειας, θα πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια -μία από τις περιοχές που προσάρτησε ο Πούτιν – προκειμένου  να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με την Ουκρανία . 

Η Rosatom, έστειλε εκπροσώπους που θα φροντίσουν για την αλλαγή της ιδιοκτησίας.

Όπως ενημέρωσαν, εντός δύο εβδομάδων όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση. 

Το να επιτραπεί στη Ρωσία να διεκδικήσει την ιδιοκτησία της Ζαπορίζια θα ήταν η μεγαλύτερη πυρηνική κλοπή στην ιστορία. Το εργοστάσιο, με έξι αντιδραστήρες που παράγουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας όταν είναι σε λειτουργία, θα κόστιζε τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναλειτουργήσει

 Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Διεθνή  Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μιχαήλ Ουλιάνοφ, ανέφερε ότι η μεταβίβαση του εργοστασίου στη ρωσική ιδιοκτησία θα είναι επωφελής για τους εργαζόμενους.  

Η Ρωσία «μεταχειρίζεται τις μη στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας ως στρατιωτικό τρόπαιο, επιδιώκοντας να στερήσει από την Ουκρανία τον έλεγχο των  ενεργειακών της πόρων», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ σην IAEA Λόρα Χόλγκεϊτ. 

Όλοι οι αντιδραστήρες  του πυρηνικού εργοστασίου είναι επί του παρόντος κλειστοί, με ψύξη που παρέχεται από τις συνδέσεις του δικτύου στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας. 

Το εργοστάσιο «πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένο με το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος», δήλωσε ο Πρέσβης του Καναδά στον IAEA, Τρόι Λουλάσνικ,   μιλώντας εκ μέρους περισσότερων από δώδεκα χωρών. 

«Οποιοδήποτε ψευδές δημοψήφισμα που διεξάγεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας δεν έχει καμία πολιτική ή νομική επίδραση στο καθεστώς του εργοστασίου ή των περιοχών που περιβάλλουν την εγκατάσταση», είπε. 

 naftemporiki.gr